ДруштвоНајновијеФоча

УГ „Бјелава“: Настављамо борбу против градње МХЕ

Удружење грађана „Бјелава“ наставља борбу против изградње малих хидроелектрана на Бјелави како би сачували ријеку која водом снабдијева цијелу Фочу, као и против изградње хидроцентрала на осталим фочанским ријекама. Позвали су грађане Фоче да им се у тој борби придруже како би заједно и што масовније утицали на локалну и републичку власт да не дозволе даље уништавање ријека и природног блага у овој локалној заједници.

Већ више од десет мјесеци траје борба активиста Удружења „Бјелава“ против градње малих хидроелектрана на ријеци Бјелави чији је инвеститор предузеће „Србиње-путеви“. У Удружењу категорични-борбу и даље настављамо уз помоћ суграђана и партнерских удружења. 

-Наставићемо правну и медијску борбу коју смо започели, покренули смо и кривичне и управне поступке, а организоваћемо и протесте уколико радови крену-рекла је члан Удружења Драгана Дракул.

Крајем прошле године чланови Удружења састали су се у Бањалуци са ресорним министрима у Влади РС које су, како кажу, упознали о важности обустављања радова на Бјелави и дугорочној штетности које би та инвестиција изазвала по грађане Фоче.

-Нису имали никакве аргументе и признали су нам, на крају, да је много тога урађено незаконито, али су нам такође рекли да они ту не могу ништа зато што је локална власт дала позитивна мишљења. Проблем је што никада грађани нису дали позитивно мишљење, а  према свим европских законима и стандардима грађани су ти који ће одлучивати о свим питањима који се тичу животне средине. Послије састанка са ресорним министрима морамо да пребацимо лоптицу на локалну власт јер је сва одгвоорност пала на њих зато што су дали за све позитивна мишљења. Надамо се да ћемо са новим сазивом локалне скупштине и новим начелником имати бољу сарадњу него са претходним, те да ће имати разумијевања за заштиту наших ријека-као што су обећавали у предизборној кампањи, те да ће цијела ова прича имати позитиван епилог-истакла је Драгана Дракул.

Позитивног епилога, страхују у Удружењу, неће бити уколико их масовно не подрже суграђани, као и цјелокупна јавност Српске и партнерска удружења. Зато позивају Фочаке да им се придруже у што већем броју у очувању ријека и заштити природне средине. Суграђанима су данас на Градском тргу дијелили летке који садрже информације о досадашњим активностима и планове о будућем дјеловању.

-Циљ данашњег окупљања је да омасовимо чланство и позовемо наше грађане да нам се придруже. Имамо велику подршку на друштвеним мрежама и нашим страницама, људи виде да је наша борба исправна, да смо легалисти и да само желимо да сачувамо наше ријеке и природу, што јесте циљ нашег дјеловања-рекао је предсједник Удружења Јован Дракул.

У Удружењу подсјећају да је предузеће „Србиње-путеви“ без дозвола у марту прошле године, у вријеме пандемије вируса корона, почело радове на Бјелави. Чланови Удружења више пута организовали су протесте поводом градње мини-хидроелектрана тврдећи да се ради не само о уништавању природне средине, већ и о сумњивим пословима, што је и потврђено лани у октобру подношењем полицијског извјештаја Окружном јавном тужилаштву у Требињу против Предрага Павловића, директора “Србиње-путева”, који га терети да је лажном исправом издејствовао рјешење за геолошке радове неопходне за изградњу мини-хидроелектрана. Из МУП-а Српске тада је саопштено да Павловића терете за фалсификовање исправе, навођење на овјеру неистинитог садржаја и злоупотребу положаја одговорног лица.  Да је неправилности било, утврдио је и водни инспектор још у јуну када забрањује наставак радова док се не прибави сагласност Вода Српске. Утврђена је и бесправна сјеча шуме.

Инвеститор је радове обуставио лани у августу. Крајем прошле године Комисија за концесије Републике Српске дала је сагласност на анекс концесионог уговора за градњу умјесто двије, једне хидроелектране и двије бране на ријеци Бјелави.

Извор: Радио Фоча