ДруштвоНајновијеФоча

УБ Фоча: Организован Дан отворених врата за вакцинисање „спутњиком ве“

Институт за јавно здравство Републике Српске и Универзитетска болница Фоча организовали су Дан отворених врата за имунизацију руском вакцином „спутњик ве“. Вакцинација без претходног заказивања омогућена је свим грађанима старијим од 18 година.

Фочанка Вера Остовић са посљедицама ковида 19 бори се посљедних седам мјесеци. Истиче да је сву снагу опаке болести осјетила на својој кожи, што ју је опредијелило да прими вакцину.

„Човјек не размишља много када дође у ситуацију да је болестан, да оздрави и да му будућност зависи од вакцине. Прихвати да се вакцинише. Моје мишљење је да сви требају да приме вакцину, без обзира на врсту. Треба заштитити себе, своје најмилије, као и људе из ближе или даље околине. Да се вратимо неком нормалном животу, јер данас уопште не живимо нормално”, рекла је Остовићева.

Дан отворених врата у фочанској Универзитетској болници за вакцинацију су искористили и супружници Миле и Сузана Калајџић.

„Нисам преболовао корону. Чим сам чуо за ову акцију дошли смо да се вакцинишемо. У сваком случају треба се вакцинисати”, рекао је Миле.

„Послије нас вакцинисаће се и кћерка, баба је раније примила вакцину, тако да ћемо сви из куће бити вакцинисани”, рекла је Сузана.

У Институту за јавно здравство Републике Српске истичу да у Фочи од почетка прошлог мјесеца нема заражених вирусом корона. Епидемиолог Института Биљана Мијовић сматра да би повољну епидемиолошку ситуацију требало искористити за вакцинацију како не би дошло до нових случајева заразе.

„Када се вирус размножава он се и мијења, набоље или нагоре. Оно што је за сада важно јесте да вакцина штити од измијењених сојева. Штити и од делта соја који ће сигурно доћи, јер су се границе отвориле и људи путују. Хајде да не дамо шансу вирусу да се поново промијени и да спремни дочекамо јесењи период”, поручила је Мијовићева.

Колективну имунизацију грађана против вируса корона у Фочи уз Универзитетску болницу обавља и Дом здравља, гдје је у току пријава за вакцинацију.

Извор: Радио Фоча