ДруштвоНајновијеФоча

УБ Фоча: Мали рез мијења отворену операцију и у грудној хирургији

Ендоскопска хирургија, односно хирургија малог реза уз помоћ камерице, у БиХ каска за остатком Европе, а Удружење ендоскопских хирурга БиХ труди се да је унаприједи радионицама, попут данашње у Фочи, на којој су домаћим хирурзима представљена достигнућа грудне хирургије на примјеру Словеније.

Томаж Штупник, начелник Одјељења грудне хирургије у Клиничком центру у Љубљани, одржао је предавање о видео асистираној тораскопској хирургији /ВАТС/ у области грудне хирургије, а потом је ту савремену технику приказао и у операционој сали Универзитетске болнице Фоча.

Штупник каже да је ВАТС у посљедњој деценији много напредовао, захваљујући чему се пацијенти и након најтежих захвата, попут операције рака плућа, опорављају знатно брже.

„То је револуција у лијечењу рака плућа, огромне су предности, брз је опоравак. У Љубљани половина пацијената излази из болнице након захвата први или други дан, што је са отвореном хирургијом некада било немогуће, а онда и касније, послије мјесец дана, њихов квалитет живота био је слабији него сада послије ендоскопских операција. Неки пацијенти нам кажу, па то и није била операција, то ме је мачка огребала и заиста понекада се и не види гдје су оперисани“, објашњава Штупник.

Он наводи да је примјена ВАТС-а у Словенији почела 2008. године, али да ова област стално напредује.

„То није нешто што се завршава, стално се напредује, увијек долазе нове технологије, које наш посао праве једноставнијим и бржим, тако да правимо све мањи рез и мањи инвазивни захват за исти онколошки резултат“, истакао је Штупник.

Шеф Одјељења за хируршке гране у Универзитетској болници Фоча Ненад Лаловић подсјећа да је, након радионице у јуну о лапороскопској колоректалној хирургију, ово друга радионица у овој здравственој установи чиме настоје да допринесу напретку у лијечењу пацијената у Српској и БиХ.

„Ендоскопска хирургија у нашој установи почела је прије дуги низ година простим операцијама, а данас се, заиста, раде високософистициране, комплексне лапороскопске операције“, истакао је Лаловић.

Грудни хирург Универзитетске болнице Фоча Велибор Симетић наводи да на овој радионици хирурзи из БиХ имају прилику да уче од једног од најбољих европских стручњака из те области.

И Симетић је на радионици одржао предавање и то о примјени ВАТС-а у Универзтетској болници Фоча.

„Ми ту врсту оперативних захвата радимо већ од 2016. године, а веома важна ствар у развоју те врсте хирургије била је одлука Управе да ангажује једног од најбољих стручњака, доцента доктора Милорада Бијеловића са Института за плућне болести из Сремске Каменице, чиме су нам се отворила врата за усавршавање. Ми смо самостално, заједно са нашим консултантом, у овој години извели већ четири овакве операције као што је доктор Штупник данас урадио, и надам се да ће, уз констатно усавршавање, то бити стандард у нашој установи“, каже Симетић.

Предсједник Удружења ендоскопских хирурга БиХ Самир Делибеговић каже да је ово њихова четврта радионица, а друга у Фочи.

Он истиче да је ендоскопска хирургија у БиХ најлошија у региону, али да има помака.

„Ми смо задње удружење које је формирано у Европи, 2018. године, али имамо помака. У Бијељини и Травнику имали смо радионице лапороскопског третмана препонске херније и та врста третмана почела је да се примјењује у тим установама. У јуну је у Фочи био професор Марко Зелић из Ријеке и он помаже развој колоректалне лапороскопске хирургије, а такође професор Томаж Штупник из Словеније заједно са домаћим хирурзима покушава да етаблира ову врсту процедуре“, навео је Делибеговић.

На данашној радионици у Фочи одржана су и предавања о примјени ВАТС-а у универзитетско-клиничким центрима у Бањалуци, Сарајеву и Тузли, а модератор радионице био је Милорад Бијеловић из из Института за плућне болести из Сремске Каменице.

Извор: Радио Фоча