ДруштвоНајновијеФоча

УБ Фоча: Гинеколог за порођај узео 400 КМ, па након пада бебе поцијепао новац!

Медицинско особље УБ Фоча оптужено за примање мита за порођај бебе која ја након порода пала на под , док се отац терети за давање мита.

Републичко јавно тужилаштво Републике Српске подигло је оптужницу против специјалисте гинекологије и акушерства др Владимира Чанчара и медицинске сестре Гордане Соколовић, запослених у Универзитетској болници Фоча, јер су примили мито како би 19. августа прошле године породили Ј.В., која је медицинском особљу пала на под и задобила тешке повреде главе, ексклузивно сазнаје Уна.

Тужилаштво није аболирало ни оца повријеђене бебе Данијела Весића, кога су оптужили за давање мита. Послије животне драме коју је породица Весић прошла са опоравком дјетета, у тужилаштву су сматрали да и отац мора сносити одговорност јер је прије порода бебе Чанчара и Соколовић “почастио” са 500 КМ. Оптужницу је потврдио Окружни суд у Бањалуци.

“Оптужницом Чанчару је на терет стављено да је 18. августа примио мито у износу од 400 КМ, а медицинска сестра Соколовић мито у износу од 100 КМ како би царским резом породили Јовану Весић, Данијелову супругу. Истом оптужницом Данијел је оптужен за давање мита у износу од 500 КМ”, открио је ексклузивно за УНУ извор из тужилаштва.

Сутрадан ујутро Јована Весића је родила дјевојчицу Ј.В. која је, након порођаја, пала на под медицинском особљу. Беба је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана.

За породицу Весић од тог тренутка креће незапамћена драма, о којој је УНА детаљно извјештавала. Оно што је јавности остало непознато, а што се наводи и у оптужници против Чанчара и Соколовић, је да су обоје покушали да врате новац.

“Док је неколико чланова породице било у посјети код Јоване, у болничку собу је дошао др Чанчар. Оцу је рекао “мени паре не значе ништа”, а онда је извадио 400 КМ и пред више чланова породице их поцијепао и бацио на кревет на којем је Јована лежала. Данијел му је рекао да му “не узнемирава жену” и да узме новац. Чанчар је то и учинио и изашао из собе”, наводи се, између осталог, у оптужници.

Новац је покушала да врати и медицинска сестра Гордана Соколовић, о чему постоји и видео снимак који су чланови породице Весић забиљежили мобилним телефон.

Иначе, умјесто Соколовић на порођају Јоване Весић је била друга медицинска сестра Биљана Кулић. Против ње и Чанчара, те специјалисте педијатрије др Владимира Турунташа истрагу води Окружно јавно тужиаштво у Требињу због сумње да су починили кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи.

Извор: УНА