ДруштвоНајновијеФоча

УБ Фоча: Вакцина ће помоћи да се побиједи опака болест

У Универзитетској болници Фоча у току је вакцинација здравствених радника, родитеља дјеце са потешкоћама у развоју, лица старијих од 65 година, као и особа које имају заказане оперативне захвате у иностранству. Стручњаци истичу да је вакцина против вируса корона цивилизацијски искорак, који ће помоћи да се побиједи опака болест.

Међу здравственим радницима који су примили вакцину против вируса корона су медицинска сестра у пензији, Драгица Павловић и медицински техничар, Никола Ковач. Ковид-19 обоје су осјетили на својој кожи.

„То је врло тешка болест и свима бих препоручила да се вакцинишу, да заште себе, своју породицу и остале људе”, рекла је Павловићева.

„Сви требамо да примимо вакцину против вируса корона, да заштитимо и себе и друге. Радим на Ковид одјељењу и знам колико је тешка болест. Сви требамо да се придржавамо мјера и да примимо вакцину”, истакао је Ковач.

Инфектолог у Универзитетској болници Фоча Дијана Дивчић Лучић каже да је у посљедњем таласу вируса корона све више пацијената који захтијевају кисеоничку подршку, те да је у односу на претходна два таласа повећана смртност.

„Имамо велики број пацијената са јако тешком клиничком сликом која се у врло кратком временском периоду погоршава. Пацијенти су на макцималном протоку кисеоника. Мислим да је веома битно да људи схвате да је ова болест тешка, једна мултиорганска болест која нема лијека. Оно што нам се указало као свјетло на крају тунела је вакцинација. Мој став је да сви требају да се вакцинишу”, рекла је Дивчић Лучић.

У Институту за јавно здравство Републике Српске, под чијим надзором се проводи имунизација, објашњавају да је вакцина против вируса корона безбједна и истичу да она спречава теже облике болести, који могу да изазову смрт.

„Једине трајне контраиндикације за све вакцине су алергија на неку од компонената вакцине. Када су у питању привремене контраиндикације појединачно разматрамо сваку особу која дође на вакцинацију”, појаснила је епидемиолог Института Биљана Мијовић.

Према подацима Института за јавно здравство Фоча је међу 11 општина по броју обољелих од вируса корона у Републици Српској. Од почетка пандемије у Фочи је од вируса корона обољело 1.146 особа, док су од посљедица заразе преминуле укупно 44 особе.

Извор: Радио Фоча