ДруштвоНајновијеФоча

УБ Фоча: Број ковид пацијената повећан на 93

Колико брзо се шири зараза вирусом корона на подручју Старе Херцеговине говори податак да се у Универзитетској болници Фоча само за три дана број пацијената обољелих од ковида са 64 повећао на 93, што је највећа бројка од почетка епидемије, упозорено је на данашњем састанку Општинског штаба за ванредне ситуације.

Сви пацијенти су са тешком клиничком сликом, а седам их је на респиратору, потврдио је директор Универзитетске болнице Радмил Марић.

Он је подсјетио да је у претходном таласу, у октобру и новембру, највише око 70 болничких мјеста било попуњено ковид пацијентима.

 „Пацијенти су сада са значајно тежом клиничком сликом, а популација која оболијева је знатно млађа у односу на раније“, каже Марић.

Уколико се настави овако брз раст броја пацијената, капацитети ковид одјељења Универзитетске болнице ускоро би могли бити попуњени.

„Уколико се укаже потреба, капацитети за ковид ће се повећати, тако да се никада не може десити да неко од пацијената не буде примљен, а ми примамо пацијенте не само са подручја регије, него и шире“, навео је Марић.

Он је додао да болничке амбуланте, у складу са закључком Републичког штаба,  тренутно раде са 50 одсто капацитета, али да љекари из ове здравствене установе пружају услуге пацијентима у амбулантама у општинама у окружењу.

На подручју општине Фоча тренутно је 186 особа позитивно на вирус корона, 61 више у односу на претходни понедјељак, а на терапији Дома здравља је око 120 пацијената са упалом плућа.

Само у току јучерашњег дана у Дом здравља се јавило 45 нових пацијената са симптомима ковида.

Директор Дома здравља Мирослав Ристановић каже да је формирање ковид амбуланте, заједно са медицинским особљем Универзитетске болнице, у просторијама старог обданишта пун погодак, јер су пацијенти који примају терапију добили много боље услове.

У амбуланти је стално присутан један љекар и у првој смјени четири техничара, а у другој два.

 „Пацијентима који примају терапију љекари свакодневно мјере стаурацију и шећер у крви, прате њихово здравствено стање и по потреби их упућују на хоспитализацију у Универзитетску болницу“, навео је Ристановић.

Начелник општине Милан Вукадиновић истиче да подаци о броју и здравственом стању заражених говоре да је стање изузетно тешко.

„Општина је обезбиједила зграду старог дјечијег вртића за дневну терапију, а дио спортске дворане је опремљен за почетак вакцинације коју очекујемо сваког дана“, каже Вукадиновић.

Он је изразио разумијевање за угоститеље и привреднике који су погођени мјерама заштите од вируса корона.

„Искрено се надам да ће мјере уродити плодом и да ће ово једног дана стати. Свједоци смо да је вирус у експанзији и мора се наћи рјешење да се заустави, а опет да не зауставимо живот и да нашим грађанима омогућимо да зараде и да живе“, рекао је Вукадиновић.

У Фочи се за вакцинацију пријавило 1.120 особа старијих од 65 година.

Долазак првoг контигента вакцина очекује се данас или сутра, тако да би процес имунизације требало да почне ове седмице.

Извор: Радио Фоча