ДруштвоНајновијеФоча

УБ Фоча: Апел медицинара грађанима да им помогну у борби против заразе

Медицинско особље ковид одјељења Универзитетске болнице Фоча позвало је суграђане и све становнике Српске и БиХ да им, поштовањем здравствених мјера, помогну у свакодневној и све тежој борби у сузбијању заразе вирусом корона.

На четири ковид одјељења ове здравствене установе тренутно је смјештено 76 пацијената обољелих од ковида 19, тачније 70 код којих је тестирањем потврђено присуство вируса корона и шест са симптомима тог обољења.

Медицинска сестра Милица Вуковић каже да се број пацијената обољелих од ковида  из дана у дан повећава и то са све тежом клиничком сликом.

„Годину дана боримо се са свима нама непознатим вирусом и медицинско особље и љекари су на измаку снага. Молимо све грађане да се придржавају мјера и да се вакцинишу“, апелује Вуковићева.

Она истиче да већ дужи период не користе годишње одморе и слободне дане.

„Све оне, који мисле да вирус не постоји или да је вјештачки убачен, молимо да само један дан проведу у ковид одјељењу да виде како је нама“, додала је Вуковићева.

Њен колега Бошко Дракул каже да је све више млађих пацијената обољелих од ковида 19.

„Искуства су врло неугодна, ту су и читаве породице- отац, мајка, синови,  ћерке. Услови рада су веома отежани у одијелима, веома је напорно издржати и молимо суграђане да нам помогну да из овог што прије и што лакше изађемо“, рекао је Дракул.

Медицинска сестра Милена Ћосовић наводи да је веома тешко емотивно поднијети борбу пацијената за живот.

„Тешко је видјети некога на респиратору, мени лично баш је тешко, то су релативно млади људи. И када кући дођемо, не можемо а да не размишљамо о њима“, прича Ћосовићева.

Координатор здравствене његе Универзитетске болнице Боро Вилотић наводи да је раст броја пацијената веома забрињавајући.

„Проширили смо капацитете, тако да смо поред једног ковид одјељења отворили још три. Позивам све грађане да се уозбиље, да схвате да је ситуација много тешка, па ће, ако Бог да, дођи вријеме када ћемо моћи да се веселимо, да идемо у кафане, на свдбе, а не сада да то радимо“, навео је Вилотић.

Извор: Радио Фоча