БиХНајновије

Турска ће помоћи градњу ауто пута и брзе цесте

Споразум Савјета министара и Владе Турске о сарадњи на инфраструктурним и грађевинским пројектима, којим ће бити обухваћен и пројекат изградње ауто-пута Београд-Сарајево-Београд, планирано је да 16. марта у Анкари потпишу предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, саопштено је данас из Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара.

О наставку и убрзавању реализације пројекта изградње ауто-пута Београд-Сарајево-Београд данас су у Сарајеву разговарали министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и амбасадор Турске у БиХ Халдун Коч.

Коч је потцртао да Турска и даље у потпуности стоји иза обећања да ће подржати пројекат изградње ауто-пута и брзе саобраћајнице која ће повезивати главне градове БиХ и Србије, што доказује и најављено потписивање споразума Додика и Ердогана.

Митровић се још једном захвалио турском амбасадору на подршци за овај пројекат, истичући да је изградња ауто-пута веома значајна како за односе БиХ, Србије и Турске тако и за бољу повезаност и привредни развој цијелог региона.

Изражавајући задовољство због чињенице да се убрзано ради на изградњи дионице ауто-пута од Кузмина до Бијељине, Митровић је нагласио да ће Министарство комуникација и транспорта настојати да уклони све административне препреке како би отпочела и градња ауто-пута од Бијељине до Сарајева, као и брзе саобраћајнице од Сарајева до Вишеграда и граничног прелаза са Србијом.

Подсјетимо се да је покојни Здравко Крсмановић, који је тада био посланик у НСРС, предлагао да траса брзе цесте и жељезничке пруге Сарајево-Београд иде преко Рогоја и Фоче, а не преко Рогатице и Вишеграда, за шта је изјавио да су се у пројектовање брзе цесте упустили политичари, умјесто људи из струке.

„Имам обавезу и дужност да вам, као народни посланик у Народној скупштини Републике Српске, скренем пажњу да по свим техно- економским и демографским параметрима, траса брзе цесте или ауто пута Сарајево – Београд треба да иде долином ријека Жељезнице, Бистрице и Дрине, преко Фоче, Горажда и Вишеграда, са тунелом кроз превој Рогој, јер је најлакша за изградњу и одржавање. С друге стране, као што вам је и познато, да у путеве од Требиња преко Фоче и Горажда, до Вишеграда, није било значајних улагања и на овај начин била би исправљена неправда према становништву овог краја, које због најлошије путне инфраструктуре у БиХ нема могућност развоја”, наводио је Крсмановић.

Извор: БН/Радио Фоча