ДруштвоНајновијеФоча

Три деценије од злочина у Јошаници: Ђаци чувају сјећање на невине жртве

Изложбом ученичких ликовних и литерарних радова „Никољданске сузе на путу до истине“ у Фочи је почело обиљежавање три деценије од стравичног злочина у Горњој Јошаници, када су на Никољдан 1992. године припадници такозване Армије БиХ убили 56 српских цивила. Изложбу је организовала Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Фоча у сарадњи са фочанским основним и средњим школама.

У холу Средњошколског центра изложено је више од 60 радова пристиглих на конкурс. Награђено је осам најљепших – по један литерарни и ликовни рад ученика из обје основне школе, Средњошколског центра Фоча и Богословије „Свети Петар Дабробосански“.

Међу награђеним литерарним радовима издваја се „Писмо јошаничког анђела“ које је написала ученица фочанске гимназије Анђела Ивановић.

-Покушала сам из перспективе дјетета које је страдало у злочину да представим шта се дешавало у Јошаници, на који начин је масакр изведен. Са тим дешавањима упознали су нас професори, али сам доста тога слушала и од родитеља, баке и дједа. Док сам се припремала за писање рада прегледала сам документарце и прочитала бројне текстове до којих сам дошла на интернету, како бих што боље представила злочин у Јошаници-рекла је Ивановићева.

Никољданско страдање српског становништва у Горњој Јошаници инспирисало је и основце да на часовима ликовне културе са наставницима оставе траг.

-Ђаци су представили своје виђење дешавања у Јошаници, а у радовима мање је преовладавала слика спаљених кућа и убијених људи. Више су исказивали тјескобу и уопште данашње сјећање на тај догађај-рекла је наставница ликовне културе Саша Давидовић.

У општинској Организацији породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила истичу важност његовања културе сјећања. Поручују да се не смије дозволити да млађе генерације забораве жртве страшног злочина.

-Дјеца не смију да имају мржњу, али и не смију да забораве на оно што се десило. Надамо се да ће сваке године у школама на Светог Николу ђаци имати историјски час, како би знали шта се десило у Јошаници-рекла је секретар Организације Душанка Лаловић.

Обиљежавање 30 година од страдања невиних цивилних жртава у Горњој Јошаници биће настављено сутра, академијом у амфитеатру Средњошколског центра, у 12.00 часова, потом на Никољдан, 19. децембра, посјетом гробљу, у 11.00 часова.

У никољданском покољу, док су славили крсну славу, на кућном прагу звјерски је масакрирано 56 мјештана српске националности, међу којима је била 21 жена и троје дјеце – Драгана Вишњић од десет година, њен три године млађи брат Дражен и двогодишња Данка Тановић.

За овај злочин још увијек нико није одговарао.

Извор: Радио Фоча