БиХНајновије

Треће поскупљење од почетка године: Цијене никад више, а плате готово непромјењене

Март доноси нове, више цијене и то трећи пут од почетка године. Такo да литар уља тренутно кошта 2,60 КМ, а килограм пилетине 10 КМ.

Производи којима је цијена остала иста једноставно долазе у мањим паковањима. Тако чоколаде више нису од 100 или 300, него од 80 и 220 грама, износ који сте прије плаћали за паштету од 100 грама сада дајете за 95 или 80 грама, а умјесто 250, маргарин сада вага 200 грама.

Мање од пола килограма залеђеног поврћа, попут грашка или бураније, платићете 2,40 КМ, 500 грама тјестенине углавном кошта изнад 2 КМ, килограм риже је од 4 до 5,50 КМ и тако редом.

Скупља су и алкохолна пића и дуван у просјеку за 2,3 посто, намјештај, бијела техника и средства за чишћење за 1,2, а превоз за 1,1 посто.

Храна и безалкохолна пића скупља су за 0,9 посто, здравство, ресторани, хотели и остала добра и услуге за по 0,2 посто, те рекреација и култура за 0,1 посто.

Међутим, ово није крај лоших вијести, јер економисти најављују даљи раст цијена.

Драшко Аћимовић је рекао како не треба вјеровати у причу политичара да цијене расту због пандемије.

„Прошле године, када су цијене нафте на свјетском тржишту пале на нулу, позвао сам власти у БиХ да подијеле све резерве нафте и нафтних деривата и да на сваки могући начин купе нове количине по историјски ниској цијени. Тренутно је нафта у свијету на нивоу од 70 долара за барел и ми је сада по тој цијени купујемо. За посљедицу имамо поскупљење свих производа и услуга”, појашњава Аћимовић.

Додао је да је власт још прије годину требала зауставити све непотребне јавне набавке.

„Нису требали набављати намјештај, аутомобиле и друге луксузне ствари. Сви именовани званичници требали су смањити своје приходе, јер су политичари у БиХ итекако плаћени. Њима сад из буџета требају огромни износи како би покрили своја примања и енормне трошкове”, наглашава Аћимовић.

Према његовим ријечима, управо због тога долази до поскупљења свега, а само како би се сакупило што више пореза.

„Дакле, узрочник поскупљења је неодговорна и неспособна власт, а не пандемија”, закључује Аћимовић.

Извор: Аваз