НајновијеРепублика Српска

Требиње: Грађани бране земљиште од градске власти

Након што је 15 одборника скупштинске већине града Требиња дало сагласност градоначелнику Мирку Ћурићу за продају земљишта које је било у власништву некадашње фирме „Агрокоп”, јуче су протестовали становници Требиња који тврде да је та земља раније насилно одузета њиховим породицама.

Грађани Требиња који су се окупили код парцеле коју градска власт намјерава продати као грађевинско земљиште кажу да је то земљиште њиховим очевима и дједовима насилно одузето за вријеме бивше Југославије, да је некоме плаћено мизерно, а некоме никако,  а да се сада се са њихобом насљедству појединци покушавају обогатити.

„Ово хоће неки новокомпоновани тајкуни, то је сигурно неко капарисао, али не може то тако проћи. Бранићемо животима својим земљу”, каже Рајко Бокоњић.

„Ова земља је плаћена златом наших предака, а шта смо дочекали да се легализује лоповлук, треба банда да нам отима земљу”, каже Србо Шкеро.

Земља је одузета за вријеме бивше Југославије у корист некадашње фирме „Агрокоп”, која након стечаја вишене постоји. Оно што потомци власника кажу земљиште је са пољопривредног претворено у грађевинско, а није им јасно на основу чега се град Требиње појављује као власник.

Мјештани су најавили састанак са градоначелником Ћурићем и предсједником Скупштине града Требиња Драгославом Бањком.

Извор: БН