БиХНајновије

Тешка рецесија у БиХ, храна никад скупља

Власти ништа не предузимају како би спријечили раст цијена основних животних намирница. Плате и пензије остају на истом нивоу, а грађани се свакодневно боре за егзистенцију. Рецесија сада показује своје право лице, кажу економисти.

Живот у Босни и Херцеговини све је скупљи. Грађане муче свакодневна повећања цијена. Скупља је храна, пиће, дуван, веће су и цијене становања и превоза.

Грађани су огорчени, а пензионери приморани да продају домаће производе на улицама и пијацама.

У исто вријеме плате се не повећавају. Већини грађана луксуз је путовање, бољи аутомобил, квалитетна одјећа, јер већину новца издвајају за основно – храну.

„У ЕУ у просјеку 35 до 40% једне просјечне плате иде за храну, док код нас иде скоро цијела просјечна плата. Још ако узмемо да је та просјечна плата статистичка средина, 200 хиљада људи ради за минималац”, рекли су из Удружења за заштиту потрошача Футура.

Поредећи цијене из ове и из године прије пандемије најбоље је видљиво колико су цијене расле. Знатно је скупљи хљеб, брашно, уље и маргарин. Посљедице глобалне рецесије осликавају се и овдје.

А на цијене утичу и временски услови. Тако је рецимо због суша парадајз скупљи за једну марку у односу на прошлу годину, док је краставац скупљи за пола марке у односу на исти период прошле године.

Грађане ипак највише погађа раст цијене меса. Само прије четири мјесеца пилећи филе је коштао 6,50 КМ, а данас 9,70 КМ.

„Пилетина се изразила у повећању цијене, пилећи филе се скоро изједначио са цијеном телетине, а то никад није било. Сви се жале на поскупљење, поготово пилетине”, кажу месари.

Надлежни би требали, кажу економски аналитичари, активирати систем робних резерви, како би покушали утицати на формирање цијена основних животних намирница. Енорман раст транспортних трошкова главни је узрочник повећања цијена.

„То посљедично узрокује раст фактора потрошње. Произвођачи у БиХ колико год били ефективни, продуктивни у производњи не могу занемарити тај фактор утицаја уколико дође до раста цијене увоза и то се десило по питању раста цијене пилетине„ казао је економски аналитичар, Адмир Чавалић.

Посљедице рецесије, слабо развијене економије, мањка стратегије и подстицаја, поручују аналитичари, на својим леђима осјете грађани. Посебно су погођени пензионери, демобилисани борци и особе које примају минималну плату.

Извор: Capital