ДруштвоНајновијеФоча

Тежак живот музичара у доба короне- предлажу заштитно стакло као компромис

Музичару Горану Ђуричићу из Фоче, фронтмену „Кикс бенда“, доласком вируса корона и мјера заштите, преко ноћи се прилично пристојан живот претворио у свакодневно неизвјесну борбу како прехранити петочлану породицу.

Епидемија вируса корона, односно мјере заштите од заразе, понајвише су погодиле самосталне естрадне умјетнике којима је, због забране свирки, онемогућен посао.

Међу њима је и „Кикс бенд“, састав који чине музичари из Фоче, Вишеграда и Невесиња.

Прошлог љета стигли су, у паузи између два таласа мјера забране, свега пар пута да наступе у фочанским рафтинг камповима, након чега су сви били присиљени да се дају у потрагу за пословима, свјесни да се од сједења код куће и кукања над судбином  не може живјети, породица прехранити, рачуни платити.

Горан Ђуричић прича да им је, не рачунајући уобичајене свирке по локалима, у току прошле године отказано више од 40 већ уговорених наступа на свадбама, као и њихов редовни ангажман на Јахорини у току зимске сезоне, међу којима и новогодишњи наступ.

„Научили смо да имамо сваки викенд неке приходе и одједном је то нестало и ево скоро већ годину дана тако. Тешко је, борба је велика, почео сам и да молеришем и да радим свашта нешто док нам не одобре свирке, а супруга срећом ради у једном бутику, па и она доприноси“, прича Ђуричић.

Овај отац троје дјеце истиче да је здравље најважније и да је потребно придржавати се здравствених мјера, али и да су неке од мјера неправедне и да је доста тога нелогично.

Он наводи да фреквенција и јачина звука при извођењу музике уживо нису ништа веће од фреквенције и јачине музике која се свакодневно чује у локалима и пита се зашто је онда њима забрањено, поготово ако је дозвољено ди-џејевима да раде.

„Није ми јасно да у Федерацији БиХ у локалима може да буде музике уживо до 22.00 часа до када је дозвољен рад локала, а код нас не. Зашто и ми не бисмо то могли да уведемо?“, пита Ђуричић.

Сматра да се, уколико постоји воља надлежних, може наћи компромисно рјешење.

„Могла би да се одобри музика уживо уз заштитно стакло између нас и публике, да не бисмо могли, како нам то неки увредљивио кажу, као ламе да пљујемо публику и ширимо заразу. Замолио бих и апеловао да се надлежни мало осврну и погледају како је нама, јер смо дефинитивно најугроженији овим мјерама“; истиче Ђуричић.

Музичари, поручује фронтмен „Кикс бенда“, не траже никакву финансијску помоћ, већ само да им се омогући да се баве оним што најбоље знају и највише воле да раде, а то је музика.

И за вријеме короне овај бенд снима нове пјесме, а у плану је и снимање нових спотова. „Снимили смо двије пјесме и чекамо да урадимо два спота да бисмо обрадовали нашу публику“, рекао је Ђуричић.

Извор: Радио Фоча