ДруштвоНајновијеФоча

Сјећање: Прије 26 година формиран фочански одред Специјалне бригаде МУП-а Српске

Полицијска управа Фоча обиљежила је данас, служењем парастоса погинулим и преминулим полицајцима, полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа, 26 година од оснивања Деветог одреда Специјалне полиције Републике Српске.

Парастос је служен испред зграде Полицијске управе, код споменика погинулим припадницима Министарства унутрашњих послова Српске из Фоче.

Специјална бригада МУП-а Републике Српске формирана је 1992. године, а њен девети одред из Фоче основан је у мају 1995. године и постојао је пет година.

Ветеран Деветог одреда Пајо Паприца истакао је да је јединица формирана у задњој години рата и да су је чинили искусни и прекаљени борци.

“То се и познало у каснијим борбама. Најжешће битке имали смо на трновском ратишту и на Трескавици гдје смо пружили јак отпор непријатељу и нисмо му дозволили да се споји са снагама из Горажда”, подсјетио је Паприца.

Он је додао да је најмање што могу да ураде да се сјете погинулих и преминулих сабораца.

“Надамо се да ће и наше будуће генерације чувати традицију коју наслиједе од нас. Не смијемо да заборавимо, морамо да памтимо”, поручио је Паприца.

Специјална бригада полиција била је један од елитних јединица Српске, која је дала велики допринос њеном очувању.

Традицију Специјалне бригаде наставила је да баштини Специјална полиција.

Извор: Радио Фоча