ДруштвоНајновијеФоча

Сјећање на Драгана Гаговића

Драган Гаговић је био учесник Отаџбинског рата на простору бивше Југославије у првој половини 90-их година. Почетак рата провео је као начелник полицијске станице у Фочи, а касније постао командант посебне полицијске јединице МУП-а Републике Српске.
Хашки трибунал је за Драганом Гаговићем 1996. године расписао потјерницу и осумњичио га за ратне злочине у Босни и Херцеговини. У специјалној акцији француских припадника СФОР-а убијен је 9. јануара 1999. године када се са петоро дјеце враћао аутомобилом у Фочу са једног карате семинара који се одржавао на планини Тари.
И данас у Фочи и околини живи мит о јунаку Отаџбинског рата и карате тренеру какав се ријетко рађа на овим просторима.

Драган Гаговић је рођен 13. јуна 1960. године у Фочи, а одрастао је у селу Устиколина, недалеко од Фоче.
По занимању је био дефектолог и радио је у КП дому у Фочи као васпитач. По успостављању вишепартијског система у бившој Југославији постао је члан СДС- а. За командира полицијске станице у Фочи је постављен крајем 1990. године, а за начелника СУП-а Фоча унапријеђен је 1992. године.
Његова љубав и хоби из младих дана био је карате, те је водио карате клуб “Сутјеска” са Војиславом Бодирогом, са којим је имао велике спортске успјехе.
Женио се два пута. Из првог брака има кћерку Исидору, а друга жена у моменту његовог убиства била је у поодмаклој трудноћи, након чега је родила кћерку Драгану.

Од 1993. до 1995. био је командант специјалне полицијске јединице МУП-а Републике Српске и прошао је многа ратишта широм Босне и Херцеговине. Иако је оптужен од Међународног кривичног суда за ратне злочине по командној одговорности на подручју бивше Југославије, велики број бошњака је био спреман да свједочи у његову корист.

Француски припадници СФОР-а су почетком 1999. године добили налог да ликвидирају Драгана Гаговића, јер је био непожељан свједок. Тако је одмах направљен план и одређени су извршиоци. Ангажовано је најмање 50 добро наоружаних припадника СФОР са неколико камиона и један хеликоптер.
Пратили су његово кретање и 9. јануара 1999. године, кад се враћао са карате семинара са петоро дјеце у аутомобилу, на путу Чајниче – Устипрача направљена му је засједа у мјесту Потркуша и отворена ватра из аутоматског оружја на његово возило. Од малољетне дјеце, старости од 11 до 13 година, у возилу нико није рањен, док је сам Гаговић имао неколико рана.
Дјеца су извучена из возила и одведена у притвор, а француски војници су Драгану пуцали из пиштоља у потиљак и тако га убили.

У Фочи се то јутро проширила вијест о Драгановом убиству и избиле су масовне демонстрације испред просторија ИПТФ-а.
СФОР је данима држао његово тијело и испоручио га породици тек 13. јануара 1999. године пошто су се страсти смириле. Тог дана је и сахрањен у Фочи у присуству великог броја грађана и поштовалаца његовог лика и дјела. Ковчег са његовим посмртним остацима до гробља Божовац носила су дјеца из његовог карате клуба. У Фочи је тог дана проглашена тродневна жалост и отказане су све прославе православне Нове Године.

И данас се у Фочи и Репубици Српској овом хероју одаје признање и вјечна слава.