ДруштвоНајновијеФоча

Сјећање на бесмртне јунаке Заваита

У фочанској мјесној заједници Заваит служен је парастос за 32 борца Војске Републике Српске и петоро страдалих жена и дјеце из овог краја. Код споменика подигнутог у знак вјечног сјећања на њихову жртву прислужене су свијеће и положено цвијеће.

На мермерној плочи уклесано је и име борца Милка Аврама. Имао је само 20 година када је нестао. Брату за којим трага од 1992. године свијећу је прислужила Миленија Пљеваљчић.

-Нестао је у акцији на Мојмилу и од тада не знамо ништа о њему. Тражимо га 31 годину, бол и туга не престају. Да бар имамо његове кости да сахранимо било би нам много лакше. Мајка, отац, брат и ја за то живимо. Сваким даном из године у годину све је теже и теже и апеловала бих на борачке организације и остале надлежне да поведу рачуна о несталим борцима. Да се више посвете, да бар родитељи могу да сахране кости своје дјеце-уплакана је рекла Пљеваљчићева.

У сузама је и Војиславка Секуловић. У Одбрамбено-отаџбинском рату остала је без сина Данка.

-Сина од 20 година сам изгубила на Трескавици, када их је у једном дану погинуло шест-каже Секуловићева.

Трећа је година како се код споменика „Бесмртним јунацима Заваита на бранику отаџбине“ породице страдалих окупљају и молитвено присјећају херојстава бораца Војске Републике Српске.

-Оно што можемо да учинимо јесте управо молитва Господу за спасење њихових душа и да одржавамо културу сјећања на величанствену борбу Војске Републике Српске, прије свега због данашњих и будућих генерација-рекао је предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Фоча Јанко Филиповић.

Борци Војске Републике Српске поднијели су огромну жртву за одбрану вијековних огњишта и стварање Републике Српске, поручено је са скупа.

Да борба српских хероја за ове крајеве није била узалудна, вријеме је да покажу и садашње генерације. Још једном је апеловано на надлежне да обнове „пут спаса“ – регионални пут који од Фоче преко Заваита и Челебића води према Пљевљима у Црној Гори.

Народу овог краја то би омогућило лакши долазак и почетак привредног развоја на подручју од Бакића, Заваита преко Челебића до Мештревца, каже предсједник Савјета мјесне заједнице Заваит Вукола Секуловић.

-Морамо и на други начин да се одужимо српским борцима, не само паљењем свијећа. То мора да буде будућа преокупација свих нас, посебно оних у републичком врху. Да знају да је са ових простора почела одбрана и стварање Републике Српске, да је овај пут, којим се једва пролази, био у много бољем стању у пријератном, ратном и послијератном периоду, него што је данас. Борци који су животе дали прије 30 година и њихове породице заслужују да им се одужимо-рекао је Секуловић.

Уз породице и пријатеље жртава, почаст страдалим српским борцима и цивилима одале су и делегације организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и локалне управе.

Након парастоса приређен је културни програм. На херојство српских бораца подсјетили су и фочански гуслари.

Извор: РФ