НајновијеСпортФоча

Сутјеска и Козара играју за Ивану и навијаче

Љубитељи фудбала у Фочи коначно су дочекали да могу ући на трибине Градског стадиона и то у мечу посљедњег кола Прве лиге Српске у којем ће њихова „Сутјеска“ угостити „Козару“ из Градишке, а додатни разлог биће и добротворни карактер утакмице, јер је приход од продатих улазница намијењен лијечењу дјевојчице Иване Бјелогрлић из Источног Сарајева.

Одличним играма у завршници првенства, низом од четири узастопне побједе и то против директних ривала и гол разликом 16:3, тим из Фоче пребринуо је бриге око опстанка, па растерећено улази у посљедњи овосезонски меч.

Ни за госте из Градишке утакмица неће имати резултатски значај, изузев престижа, тако да су створени сви услови да публика у Фочи види обострану отворену игру на гол више, а и Фудбалски савез Српске имао је слуха, па је одобрио домаћину да се сутрашњи сусрет игра у вечерњем термину од 19.00 часова.

Капитен „Сутјеске“ Никола Мојовић и један од најзаслужијих за одличне резултате у другом дијелу сезоне, истиче да су им навијачи били огромна подршка током цијеле сезоне, упркос противепидемијским мјерама и забрани уласка на трибине, те да играчи једва чекају да им се одуже за њихову вјерност.

„Они су били све вријеме уз нас, иза ограде стадиона, и слободно могу да кажем да су то најбољи навијачи у Републици Српској, да нико није имао оволику подршку у вријеме пандемије. Били су наш 12. играч и када је било најпотребније били су уз нас, а и ми смо када је било најпотребније савладали директне ривале, тако да је ово заједнички успјех играча, тренера, навијача и Управе клуба“, рекао је Мојовић.

Каитен „Сутјеске“ позвао је све љубитеље фудбала и „Сутјеске“ да дођу на стадион да заједно прославе опстанак и истовремено буду хумани.

 „Народ у Фочи је препознао наш рад и залагање и зато је овако велико интересовање за ову утакмицу. Сигурно да нас очекује спектакл, пуне трибине, да помогнемо нашој Ивани да оздрави“, поручио је Мојовић.

Овај везни играч у „Сутјеску“ се из премијерлигаша „Олимпика“ вратио пред десето коло, када су били на дну табеле са пет бодова.

Коло прије краја такмичења, први је на листи стријелаца Прве лиге са 14 голова.

„Нисам никада био роб статистике, а тако се намјестило да са девет утакмице мање од мог првог пратиоца Огњена Стјепановића на листи стријелаца имам гол више. Било је ту голова из пенала, игре, слободних удараца, презадовољан сам, али бих потписао и да сам дао само два гола, а да је Сутјеска остварила исти овај резултат“, закључио је Мојовић.

Велику улогу навијача у успјешно окончаној борби за опстанак истиче и предсједник Фудбалског клуба „Сутјеска“ Раденко Васиљевић .

„Упркос чињеници да због ковид протокола нисмо могли одобрити публици да улази на стадион, они су налазили начин да нас подрже. То ће у историји фудбала остати забиљежено као један изузетно тежак период, али период у којем нас наши навијачи нису напуштали и све вријеме су били уз нас“, истакао је Васиљевић.

Он је навео да ће меч са „Козаром“ бити добра прилика да се захвале навијачима и локалној управи на подршци, али и да буду хумани.

„Циљ је да утакмицу која нема резултатски значај искористимо за промоцију фудбала и хуманости, да прикупимо што више средстава да бисмо помогли Ивани. Немамо заблуду да ћемо прикупити нека огромна средства, али смо једноставно жељели да будемо дио хумане мисије и да и на тај начин афирмишемо спорт и фудбал“, рекао је Васиљевић.

Предсједник „Сутјеске“ посебно се захвалио локалној управи, која је главни финансијер клуба. „Све вријеме смо имали велику подршку од локалне управе, од претходног начелника Радисава Машића и садашњег Милана Вукадиновића. Захваљујући томе, поред доброг резултата сениора,  имамо и квалитетне кадетску и јуниорску селекцију које се такмиче у Омладинској лиги БиХ, затим пионире и претпионире који наступају у Омладинској иги Српске, те школу фудбала са великим бројем младих играча“, рекао је Васиљевић.

Иванина борба

Улазница за утакмицу “Сутјеска”-“Козара” чијом куповином се помаже лијечење Иване Бјелогрлић кошта три марке.

Петогодишњој Ивани Бјелогрлић из Источног Сарајева, чији је отац Јеленко родом из Фоче, 2019. године дијагностификован је карцином бубрега, а недавно и карцином плућа.

Ивана је крајем прошле године оперисана у болници у Француској и вратила се у Републику Српску потпуно излијечена, а њено стање су потврдили и доктори у Српској.

Међутим, почетком априла Ивана је добила температуру и заболио ју је стомак, а послије детаљног прегледа поново јој је установљен рак, овога пута на плућима.

Једна престижна турска болница једина је одлучила да покуша Иванино лијечење и тако дала наду родитељима. 

Добри људи су се организовали и платили авионски превоз до Турске, гдје је дјевојчица оперисана и одстрањено јој је лијево плућно крило.

Извор: Радио Фоча