ДруштвоНајновијеФоча

Сутра обиљежавање 81 године од битке на Сутјесци

На Тјентишту ће сутра бити обиљежена 81 година од битке на Сутјесци, док ће Дан одбране Сарајевско-романијске регије бити обиљежен у недјељу, 16. јуна, на Сокоцу и Равној Романији, саопштено је из Министарства за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске.

Програм обиљежавања 81 године од битке на Сутјесци почеће у 11.00 часова полагањем вијенаца и цвијећа код спомен костурнице у Националном парку “Тјентиште”, док је обраћање званичника предвиђено у 11.30 часова код Спомен дома.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Српске Небојша Видаковић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да се обиљежавањем овог историјског догађаја од републичког значаја присјећају велике борбе које су партизанске јединице водиле против њемачких трупа којима су помагале италијанске, бугарске и усташко-домобранске јединице.

Он је подсјетио да је њемачки назив за ову операцију био “Шварц”, а да је она покренута с циљем уништења партизанског покрета отпора Народноослободилачке војске, те разоружавања и неутралисања Југословенске војске у отаџбини.

Говорећи о обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије, Видаковић је истакао да је одбрана ове регије била један од најтежих задатака Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату, коју је успјешно извршавао Сарајевско-романијски корпус.

Позивајући се на податке Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Видаковић је рекао да је у одбрани Сарајевско-романијске регије погинуло више од 4.000 српских бораца, од којих најмање 3.852 припадника Војске Републике Српске и 200 припадника МУП-а.

Он је рекао да је према незваничним подацима у одбрани Сарајевско-романијске регије рањено више од 10.000 бораца.

Програм обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије почиње у 11.00 часова поменом и полагањем вијенаца на Војничком гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу, након чега ће у 12.00 часова бити служен парастос погинулим борцима у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији, док је обраћање званичника предвиђено у 12.15.

Обиљежавање ових историјских догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Извор: СРНА