НајновијеРепублика Српска

Сутра заједничка сједница влада Српске и Србије и полагање камена темељца ХЕ „Бук Бијела”

Заједничка сједница влада Републике Српске и Србије заказана је за сутра у Источном Сарајеву.

Према протоколу сутрашње посјете, Вишковић ће у 9.30 часова на Међународном аеродрому Сарајево дочекати делегацију Владе Србије, док ће у 9.45 часова разговарати са Аном Брнабић у Административном центру Владе Републике Српске у Истрочном Сарајеву.

Сједница влада Републике Српске и Републике Србије, 11. по реду, предвиђена је за 10.00 часова у конференцијској сали у Административном центру Владе Републике Српске.

У 12.00 часова у свечаном салону у приземљу Административног центра предсједници влада Републике Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић одржаће конференцију за новинаре.

Прес-конференцији претходиће потписивање споразума о сарадњи о питањима важним за развој ветеринарске професије Републике Српске и Србије, који ће потписати предсједник Ветеринарске коморе Републике Српске и предсједник Ветеринарске коморе Србије.

Делегације двије владе потом одлазе за Фочу, гдје ће у 13.30 часова Вишковић и Брнабићева положити камен темељац ХЕ “Бук Бијела” на ријеци Дрини чију градњу ће финансирати електропривреде Србије и Српске у износу од 220 милиона евра.

У заједничком предузећу ХЕС “Горња Дрина” предузеће “Електропривреда Србије” имаће удио од 51 одсто, а “Електропривреда Републике” Српске 49 одсто.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је јуче да је важно што су Српска и Србија дошле у позицију да специјалне и паралелне везе претачу у пројекте, међу којима је и Хидроенергетски систем (ХЕС) “Горња Дрина”.

Он је изјавио да ће на сједници бити ријечи о ХЕС “Горња Дрина”, изградњи ауто-пута од Раче до Бијељине, те аеродрому у Требињу, указујући да се о пројектима Горње Дрине прича деценијама, а да до данас ништа није урађено.

Изградњом ХЕ “Бук Бијела”, која би требала да траје пет година, бити отворено ново енергетско поглавље изградње великих енергетских објеката јер ће се након ове градити још двије хидроелектране на горњем току Дрине – “Фоча” и “Паунци”, као и у Херцеговини ХЕ “Дабар”, те вјетро и соларне електране.

Министар рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је раније да ће се градити три хидроелектране на Дрини, што је пројекат вриједан 520 милиона евра, као и да се почиње са највећом “Бук Бијела” која има и највећу инсталисану снагу и донијеће највише гигават часова.

Михајловићева је рекла да ће све бити рађено у складу са свим прописима када је ријеч о заштити животне средине.

Извор: СРНА