ДруштвоНајновијеФоча

Сукоб унутар СНСД-а око болнице се наставља

Суверена вишедеценијска владавина породице Марић Универзитетском болницом Фоча сасвим изгледно броји своје посљедње дане, а љекар и народни посланик Ненад Лаловић чини све како би био сљедећи директор ове установе. 

Са једне стране имамо браћу Мариће док са друге имамо тренутног начелника Општине Фоча и предсједника општинског одбора СНСД-а Милана Вукадиновића и његовог потпредсједника одбора и народног посланика Ненада Лаловића. Фракција коју предводе Вукадиновић и Лаловић желе браћу Марић да пошаљу у политичку историју.

Тренутни директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић нашао се на мети Лаловића због његових амбиција за директорском позицијом јер према информацијама из кругова блиским фочанском СНСД-у Лаловић сматра да је својим политичким ангажманом заслужио мјесто директора УБ Фоча. Поред тога што је универзитетски професор, народни посланик у НСРС и шеф хирургије, Лаловићу само недостаје позиција директора да употпуни своје тренутне апетите.

Марићу, којем истиче мандат на тој позицији, се налази у незгодној ситуацији јер се на њега врше огромни притисци да више не иде у трку за позицију директора болнице све у корист да би једини кандидат био Лаловић.

Универзитетска болница Фоча која се не налази у сјајној финансијској ситуацији посебно ако погледамо да је она једна од ријетких здравствених установа у Републици Српској која је добила негативан ревизорски извјештај. За фочанску болницу је важило да се ради о реномираној установи која поштује све законе и прописе, али ревизори Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске се нису сложили с тим. Поред тога већ је одређени број искусних љекара напустио болницу у Фочи док су неки најавили свој одлазак у будућем периоду.

Борба за функције и неслога у редовима фочанског СНСД-а само слаби њихову политичку позицију која није на завидном нивоу и негативно се одражава на рад установа у којима се на челу налазе њихови кадрови. Несметано функционисање Универзитетске болнице Фоча је неопходно, јер је то установа у којој се лијечи велики број фочака, али и становника регије.

У наредном периоду ће се показати да ли ће стара гарнитура предвођена Вељком Марићем задржати утицај или их је вријеме прегазило и потпуну контролу над кормилом преузима двојац Вукадиновић-Лаловић.