ДруштвоНајновијеФоча

Студенти из Фоче пјешице под Острог

Група студената Медицинског и Православног богословског факултета из Фоче кренула је јутрос пјешице на ходочашће у манастир Острог, гдје ће се на празник Светог Василија Острошког Чудотворца, 12. маја поклонити овом светитељу.

На пут дуг 135 километара одлучило се 26 станара Студентског дома Фоча. За студенте пете године Медицинског факултета у Фочи, Николу Лубуру и Немању Митровића ово је прво поклоничко путовање у острошку светињу.

-За овај пут сам се одлучио јер сматрам да је то мој покушај да се одужим Богу, што је био уз моју породицу и мене све ове године. Радујем се прилици да на крају овог четвородневног пута одрицања  доживим катарзично искуство, у виду благослова Божијег, које ће ми дати снаге да наставим даље у савладавању свакодневних изазова-рекао је Лубура.

-До сада нисам имао прилику да будем под Острогом, тако да је ово посебан доживљај за мене. Мислим да је ово посебан пут са кога требамо да се вратимо са промјенама и да се покајемо за сва наша недјела-рекао је Митровић.

Апсолвент здравствене његе Снежана Вукосав трећу годину иде на ово поклоничко путовање. Каже да се то искуство не може описати ријечима, већ га треба доживити.

-То је нешто прелијепо. Сав умор који смо имали претходних дана нестаје када дођемо под Острог-рекла је Вукосав.

У Студентском парламенту Студентског дома Фоча, који је организатор ходочашћа, истичу да их дугом стазом на поклоњење моштима Светог Василија Острошког не носе ноге, већ првенствено љубав и поштовање према светитељу.

-Ово је само мали залог у односу на огроман дуг који имамо према Светом Василију Острошком-рекао је предсједник Студентског парламента Владимир Радовић.

Организацију ходочашћа помогла је управа Студентског дома Фоча.

-Драго ми је да су се ове године стекли услови да студенти трећи пут иду на већ сада традиционално ходочашће до једне од највећих наших светиња. Наставићемо да подржавамо овакве и сличне акције студената- рекао је директор Студентског дома Владимир Ивановић.

Првог дана ходочасници ће прећи око 20 километара од Фоче до једног од рафтинг кампова, гдје ће преноћити. Након конака, другог дана пјешачиће до манастира Пива, а у понедјељак од манастира Пива до Никшића прећи ће 50 километара, гдје ће ноћити у парохијском дому при Цркви Светог Василија у Никшићу.

Четвртог дана препјешачиће око 20 километара од Никшића до манастира Острог, гдје ће преноћити под отвореним небом и 12. маја, на Васлијевдан, поклонити се чудотворним моштима великог светитеља.

Извор: Радио Фоча