ДруштвоНајновијеФоча

Стефанданска честитка из Фоче: Република Српска је непрекидна литија за одбрану свих српских светиња

Поводом Дана Републике, на скупу у Фочи, који је организовала навијачка група Делије, на једном од небодера спуштена је икона Светог архиђакона Стефана и развијено платно с ликом блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија с мотивима ловћенске капеле и косовског божура.

Овим чином, као и бакљадом и величанственима ватрометом, фочански навијачи су грађанима честитали Дан и Крсну славу Републике.

Професор Православног богословског факултета у Фочи Дарко Ђого је на скупу поручио да је Република Српска непрекидна литија за одбрану свих српских светиња. 

-Наши очеви, стричеви, дједови и сва српска браћа дочекивали су Митровдане, Никољдане, Стјепандане у рововима, да бисмо ми данас славили остварење вишевјековне жеље за слободом чије је име Република Српска- поручио је Ђого бесједећи на Тргу 9. јануар у Фочи.

Славље, које је одушевило на стотине Фочака, увеличала је млади етно-појац из Подгорице Бранка Зечевић, један од најпрепознатљивијих гласова литија и борбе православних у Црној Гори за одбану светиња, која се прославила популарном пјесмом током литија „Светиње“, те обрадом пјесме „Јечам жњела“, омиљеном пјесмом митрополита Амфилохија.

Вијорила се и застава Војске РС, док је програм завршен развијањем транспарента на којем је писало „Улица Драгана Гаговића“, чиме су организатори послали поруку да не заборављају једног од својих највећих јунака из Одбрамбено-отаџбинског рата, кога су 9.јануара 1999.године брутално и кукавички убили војници француског АЈФОР-а, те да Гаговић заслужује да једна од улица у Фочи понесе његово име.

Икону првомученика Стефана дугу тридесетак метара израдили су навијачи Фудбалског клуба “Црвена звезда”, поводом четврт вијека постојања Републике Српске, и од тада сваке године, вече уочи крсне славе, организују велики ватромет на тргу који је, управо захваљујући тој прослави, понио назив Девети јануар.

Извор: Радио Фоча