ДруштвоНајновијеФоча

Старо обданиште постаје ковид амбуланта

Због лоше епидемијске слике и све већег броја обољелих од вируса корона Општински штаб за ванредне ситуације одлучио је да у старој згради дјечијег вртића оформи ковид амбуланту за пацијенте који примају терапију у Дому здравља. Објекат би већ од сутра требало да прими прве пацијенте.

Од 173 активно позитивне особе у Фочи, 113 се налази на амбулантном лијечењу Дома здравља, са дијагнозом запаљења плућа и средње тешком клиничком сликом. Због све компликованије епидемиолошке ситуације, великих гужви и чекања пацијената на прегледе и терапију указала се потреба за проширењем капацитета. Рјешење је пронађено-стара зграда обданишта адаптираће се у ковид амбуланту.

„У сарадњи са медицинским техничарима и докторима Универзитетске болнице Фоча и са кадром Дома здравља обезбиједићемо боље услове  и и смањити чекања пацијената. Ту ће се давати углавном ампуларне терапије, од инфузионих раствора, антибиотика, кортикостероида до свих осталих терапија које се примјењују код ковид пнеумонија”, рекао је директор Дома здравља, Мирослав Ристановић.

Осим што ће се претварањем старе зграде дјечијег вртића у ковид амбуланту смањити гужве и чекања, а пацијенти брже примати дневну терапију, растеретиће се фочански Дом здравља и Универзитетска болница, који су посљедњих дана под огромним притиском, појаснио је начелник општине Фоча, Милан Вукадиновић.

„Што се тиче општине, ми ћемо до краја дана оспособити зграду вртића за „дневну болницу“. Мислим да ћемо већ у току сутрашњег дана моћи да примимо пацијенте у том објекту, како бисмо адекватније одговорили на пандемију”, рекао је Вукадиновић.

Медицински дио Штаба упозорава да се Фоча тренутно налази у најозбиљнијем периоду од почетка епидемије вируса корона. Превише је обољелих људи, бојимо се да јавност није свјесна посљедица, оцјењује струка.

„Ми нисмо, нити смо могли да предвидимо да ће све ићи у овом правцу, нити знамо шта нас очекује у наредних десет дана”, упозорио је Ристановић.

Да је ситуација крајње озбиљна потврђује чињеница да је више од половине дневно тестираних грађана позитивно на вирус корона. На лијечењу у Универзитетској болници је 68 пацијената. Из Штаба су још једном апеловали на грађане да буду још одговорнији и придржавају се противепидемијским мјера.

„Једино тако ћемо заједнички побиједити епидемију”, апел је Штаба.

Извор: Радио Фоча