НајновијеПолитикаФоча

Срђан Драшковић нови предсједник СО, Весна Рашевић нови замјеник начелника општине

На данашњој конститутивној сједници, за новог предсједника Скупштине општине Фоча изабран је Срђан Драшковић из Демоса, а за новог потпредсједника Дејан Павловић из СНСД-а, док је Весна Рашевић из СНСД-а именована за замјеника начелника општине.

На мјесту првог човјека фочанског парламента Драшковић је замијенио Изета Спахића из СДА, а Рашевићева је на мјесто замјеника начелника дошла умјесто Зорана Елеза из Демоса.

Драшковић је рекао да ће се трудити да атмосфера у парламенту буде радна и конструктивна, без вријеђења, те да се сви одборници придржавају кодекса понашања.

 „Скупштинска већина је стабилна, а надамо се да ће сви одборници конструктивно учествовати у раду. Пред нама је доста посла и надам се да ће резултати бити видљиви“, рекао је Драшковић.

Он је најавио да ће убрзо бити сазвана и прва редовна сједница на којој би се, између осталог, требало да разматра и нацрт општинског буџета.

Од 25 одборника, скупштинску већину, како је саопштио одборник СНСД-а Вељко Марић, чини 17 одборника СНСД-а, Демоса, СПС-а, СП-а, УС-а и НДП-а, који су то својим потписима потврдили.

У опозицији је осам одборника СДС-а, ДНС-а и СДА, с тим да је један од тројице одборника ДНС-а Крсто Ивановић обавијестио Скупштину да је иступио из те партије и да ће дјеловати као самостални одборник.

Замјеник начелника изабран је на приједлог начелника општине Милана Вукадиновића, а такође на његов приједлог именовани су и вршиоци дужности начелника пет општинских одјељења.

На челу Одјељења за општу управу Душанку Станковић замијенио је Виде Вуковић.

Умјесто Мире Давидовић, Одјељењем за финансије руководиће Драган Ивановић, док је Бранку Саламадију у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности замијенила Оливера Елез.

Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове од Менсуда Јахића преузео је Ранко Поповић, а у Одјељењу за инспекције, Гордана Дракула је на мјесту начелника замијенио Младен Пиповић.

За вршиоца дужности секретара Скупштине изабран је Бранимир Радовић, који је и до сада обављао ту дужност.

Вршиоци дужности начелника одјељења и скретара Скупштине изабрани су на 90 дана.

Начелник општине Милан Вукадиновић изразио је увјерење да ће извршна власт са новим тимом направити искорак у наредном четворогодишњем мандату.

„Морамо тим људим да дамо шансу да се докажу, а ријеч је и о младим и искусним људима. Сигуран сам да ћемо постићи успјех за општину Фоча и све њене грађане“, рекао је Вукадиновић.

Предсједник Клуба одборника СДС-а, који броји четири одборника, Миливоје Достић рекао је да ће дјеловати опозиционо.

Он је навео да је већ на првој сједници дошло до преласка једног одборника из једног табора у други, што је оцијенио као непоштовање воље бирача.

„Бићемо конструктивна опозиција и подржаћемо све приједлоге, било одакле долазили, који су у функцији бољег живота. Базираћемо се на човјека, на све његове потребе и проблеме“, рекао је Достић.

Одборници СДС-а негодовали су због тога што се сједница одржава у сали Градског позоришта, чиме је онемогућен директан пренос на Радио Фочи, а и услови за сједницу су лоши јер је сала хладна и нема столова, захтијевајући да се засједање врати у зграду Центра за културу и информисање, као што је то било прије епидемије вируса корона, што је омогућавало пренос.

Начелник општине Милан Вукадиновић сложио се са таквим приједлогом и обећао да ће се већ на првој наредној сједници Општинског штаба за ванредне ситуације размотрити та могућност.

Подсјећамо, мјесто одржавања сједнице промијењено је на препоруку епидемиолога, да би се, с обзиром да је сала Градског позоришта доста већа, испоштовале мјере заштите од вируса корона.

Извор: Радио Фоча