НајновијеРепублика Српска

Србија помогла Српску са укупно 73 милиона евра

Од септембра 2017. до децембра 2020. године Влада Републике Србије дозначила је Републици Српској 73.700.000 евра.

„Република Србија до сада је Републици Српској одобрила 11 донација које се реализују посредством Министарства финансија Српске, а највећим дијелом усмјерене су за реализацију капиталних пројеката у општинама и градовима Српске, као и јединицама локалне самоуправе у ФБиХ са већинским српским становништвом”, речено је Срни у Влади Српске.

„Од септембра 2017. до децембра 2020. године Влада Републике Србије дозначила је Републици Српској 73.700.000 евра. Од укупног износа дозначених донаторских средстава, према одлукама Владе Српске, за финансирање пројеката издвојено је 38.237.083 евра, за друге намјене 15.457.575 евра и за подршку буџету Републике Српске у 2020. години за санирање посљедица изазваних пандемијом вируса корона 20.000.000 евра”, навели су из Владе Српске.

С циљем што адекватније и транспарентније употребе донаторских средстава у Републици Српској, проведено је низ активности, почевши од доношења одлука на сједницама Владе Републике Српске о прихватању донаторских средстава Владе Републике Србије и финансирању конкретних пројеката, дефинисања процедура и начина реализације пројеката, закључења споразума о реализацији пројеката са свим носиоцима пројеката, те реализације одобрених пројеката.

„Сва средстава Владе Србије користе се на транспарентан начин. Носиоци пројеката редовно обавјештавају Министарство финансија о активностима по пројектима, те достављају потребну уговорну документацију и документацију за плаћања по пројектима”, нагласили су из Владе Српске.

Ова донаторска средства одобравају се у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије, а с циљем изградње и јачања односа Србије и Српске.

Из Владе Српске наглашавају да су у скоро свакој општини и граду у Републици Српске пројекти или већ реализовани или је њихова реализација у току, те да су изграђени или реконструисани објекти попут вртића, спортских дворана, игралишта, здравствених установа…

Извор: СРНА