НајновијеРегион

Србија затвара све осим прехране, апотека и пумпи

На сједници Кризног штаба у Србији донесена је одлука да се све осим прехране, апотека и пумпи затвара у поноћ, јер се очекује раст броја заражених.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио да је епидемиолошка ситуација неповољна и да медицински дио штаба очекује да ће број новозаражених расти. Затвара се све осим прехране, апотека и пумпи. Средње школе остају на онлајн настави, а од понедељека и старији основци.

Све мјере ступају на снагу у поноћ, рекао је Гојковић и додао да ће детаљније мјере које се односе на мјере које би требало да се примењују од понедељка, додатно и детаљно бити саопштене у недјељу.

Све културне и сличне манифестације током викенда – биће суспендоване. Детаљно ће се са министарством спорта регулисати шта ће се догодити са унапријед заказаним спортским такмичењима, која ће, ако морају, ипак бити одржана, али без публике.

Упитан да ли се сада виде ефекти мјера донијетих претходног викенда, каже да се сваки ефекат види тек након двије недјеље, али додаје да је најважније да се сада настави вакцинација становништва. И та вакцинација може, како објашњава, бити угрожена јер број обољелих расте, а очекује се и да ће даље расти.

Упитан зашто није све затворено на десет дана, као што су љекари тражили и дио медицинског штаба, Гојковић каже да ће за викенд бити онако како је тражено, али да ће током викенда бити додатно анализирана цјелокупна ситуација.

Према његовим ријечима, свугдје у свијету је примјетан тренд, да се и када се све затвори, па потом отвори, долази до новог раста броја заражених.

“Или ћемо се сви заразити, па опет имати ово што сад имамо, или ћемо мерама и активним приступом и вакцинацијом успети да се изборимо с вирусом”, поручио је он.

На питање да ли је медицински дио Кризног штаба задовољан овим мјерама, он је рекао да су они тражили да се све затвори и на 14 дана и да то није тајна.

Извор: Танјуг