БиХНајновије

Србија гради ауто-пут пуном паром, у БиХ нема багера на терену

Власти у Србији огорчене су јер у Босни и Херцеговини још није почела изградња ауто-пута који ће повезати Сарајево и Београд те поручују да они већ увелико раде на том великом пројекту.

Са друге стране, надлежни у БиХ још не знају тачан датум када би багери требало да упале своје моторе на нашој страни, с тим што би се то у Српској могло догодити ове године. Предсједник Србије Александар Вучић је очигледно разочаран што бх. страна није почела с радовима.

„Уколико нећете да градите пут Вишеград – Сарајево, дајте, само нам то реците коначно. Ми ћемо за годину и нешто дана да завршимо комплетних 19 километара од Кузмина до Сремске Раче ка Бијељини, они нису ни почели. Ево, ми ћемо да дамо 100 милиона евра Републици Српској да се изгради до Бијељине, све је у реду и то смо договорили, али дајте, реците нам хоћете ли да градите или не”, пита Вучић.

Са друге стране, Војин Митровић, министар комуникација и транспорта БиХ, тврди да су на потезу ресорна ентитетска министарства.

„Захвалан сам Вучићу за све што је урадио за БиХ, а прије свега за Републику Српску. Господин Вучић не схвата да дио, што се тиче ауто-пута који иде кроз БиХ, није у надлежности Министарства комуникација и транспорта БиХ, него ентитета. Тако да, ако кренемо од Раче, то је питање Републике Српске, а за дио који пролази кроз ФБиХ надлежна је ФБиХ. Министарство комуникација и транспорта БиХ апсолутно нема никакве ингеренције у вези са самом изградњом”, рекао је Митровић.

На питања каква су његова очекивања, односно кад ће то бити ријешено на ентитетским нивоима, он је рекао да је био оптимистичан, али…

„Кад ће то почети, заиста не знам. Предуслови у Српској постоје, одређени тендери су расписани. Шта ће бити урађено у вези с тим питањем, заиста не могу у овом тренутку рећи, јер добијам једне информације са терена, односно са нивоа ентитета, а са друге стране видим да то не иде онако како је речено”, рекао је Митровић.

Са друге стране, Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, очекује почетак радова у овој години.

„Ми спроводимо процедуре на нивоу Републике Српске. У току је поступак јавне набавке за изградњу дионице ауто-пута Бијељина – Рача. Имали смо жалбу једног од понуђача. Чекамо одговор Комисије за разматрање жалби. Очекујемо да ћемо по добијању рјешења од Канцеларије наставити процедуру и, уколико не буде других жалби у неком задатом року, изабрати најбољег понуђача те ући у радове у току ове године”, рекао је Ћорић.

Када је ријеч о дионици Вукосавље – Брчко, према ријечима Ћорића, такође је у току тендерски поступак. У ужем избору су двије кинеске компаније.

„У току су преговори с њима и мислим да би до краја ове седмице требало да дају коначне понуде те да ћемо извршити евалуацију у наредних 15 дана и да ће бити познат најповољнији понуђач за ту дионицу ауто-пута. Онда иде даља процедура са кинеским банкама у вези с обезбјеђивањем финансирања. Очекујем да ћемо комерцијални уговор за ту дионицу имати до краја фебруара. Кинески партнери рекли су да је њима потребно неких шест мјесеци да спроведу процедуре са банком. Дакле, негдје у септембру би могли почети радови”, навео је Ћорић.

Став Федералног министарства промета и комуникација нисмо успјели добити до закључења овог броја “Независних новина”, док Ћорић каже да не види да је ФБиХ урадила много тога.

„Ми се бавимо и дионицом кроз Брчко дистрикт и надамо се да ћемо брзо имати од стране дистрикта дефинисану трасу ауто-пута као и начин на који би се то финансирало. Наша очекивања су да ћемо у овој години имати трасу и начин финансирања кроз Брчко дистрикт, да бисмо то могли објединити са дијелом трасе ауто-пута од Бијељине до Брчког”, казао је Ћорић.

Митровић је рекао да је у питању ауто-пут који је у интересу како за грађане БиХ и Србије, тако и свих у окружењу.

„Тако да не видим шта је ту проблем. Једноставно, ствари су тако постављене да захтијевају одређену процедуру. Зашто се одређене ствари не раде онако како би требало, заиста немам одговор”, закључио је Митровић.

Извор: Независне