НајновијеРегион

Спријечен противправни покушај прекрајања изборне воље грађана

Скупштина Црне Горе саопштила је да је спријечила противправни покушај Државне изборне комисије (ДИК) да прекроји изборну вољу грађана, блокира институције система и спријечи уставно функционисање парламента.

Истакнуто је да је правовременом реакцијом највиши законодавни орган државе заштитио и Устав Црне Горе и своју уставну позицију.

Саопштење је услиједило послије састанка предсједника парламента Алексе Бечића и премијера Здравка Кривокапића, који су истакли важност одлучног институционалног одговора на сваки покушај узурпације надлежности или инструментализације државних органа.

“Ниједан орган или појединац није и не смије бити јачи од државе, њених институција и њеног правног система, нарочито не од воље грађана изражене на изборима. Мир и стабилност, јачање институција система, поштовање Устава Црне Горе и међународних стандарда, узвишени су циљеви нове парламентарне већине и извршне власти које нико неће и не може угрозити”, истакли су саговорници.

Бечић и Кривокапић су поручили да су институције система спремне да одбију сваки наредни покушај противправног дјеловања било ког појединца или групе, чији је интерес да зауставе мирну транзицију власти.

Саговорници су нагласили да нема тог покушаја блокаде система нити злоупотребе државних органа на који немају одговор у духу демократије, цивилизованог приступа и досљедне примјене Устава Црне Горе, закона и других прописа.

Констатовали су да све вјештачки продуковане тензије и опструкције опозиције треба рјешавати на миран, демократски и уставан начин, како и доликује озбиљним и одговорним људима.

Црногорски предсједник Мило Ђукановић вратио је парламенту на поновно разматрање сет закона који су донијети на посљедњој сједници Скупштине, међу којима је био и Закон о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести.

Извор: СРНА