ДруштвоНајновијеФоча

Споменко Стојановић поднио оставку, Немања Лазовић нови в.д. директор ШГ „Маглић” Фоча

Као што смо најављивали у претходном периоду, Споменко Стојановић напушта позицију директора Шумског газдинства „Маглић” Фоча. То је информација које смо добили од особа које су блиске фочанском ДЕМОС-у и Шумском газдинству.

Споменко Стојановић на своју вишедеценијску позицију директора је дошао као кадар Српске демократске странке још 1993. године, а у даљем периоду је био и члан Српског народног савеза РС, затим Демократског народног савеза и на крају странке ДЕМОС.

Његова директорска каријера у народу је окарактерисана као суверена владавина газдинством која је била препуна пирамидалним извлачењем новца из предузећа. Своје газдинство оставља у минусу са стотинама хиљада КМ.

Наша претходна писања су се испоставила као истинита и на Стојановићево мјесто као вршилац дужности долази Немања Лазовић. Лазовић, дипломирани инжењер шумарства и актуелни одборник ДЕМОС-а у Скупштини општине Фоча, кроз своју пословну и политичку каријеру растао је муњевитом брзином све уз помоћ свог ментора Стојановића, да у овом моменту долази на његово мјесто. Стојановић је изразио жељу да Лазовић буде његов насљедник из разлога, јер је упознат са свим мутним пословима помоћу којих је Стојановић узимао дио свог колача од пословања газдинства. Није лако оставити газдинство човјеку који није упућен, јер ко зна шта би се све могло пронаћи.

Љуте су се битке водиле око ШГ „Маглић” Фоча

Са првобитним информацијама да се Стојановићу ближи крај на директорској позицији, у игру се укључила Стојановићева бивша странка, Демократски народни савез /ДНС/. Предсједник ДНС-а Ненад Нешић, киван на Стојановића због ранијег напуштања странке покушава и врши притисак да на директорско мјесто дође кадар ДНС-а из Невесиња.

Ипак, уз помоћ свог предсједника Недељка Чубриловића, Стојановић успијева да обезбиједи подршку особи блиској себи као његовог насљедника.

Питање је како ће се Лазовић снаћи на новој позицији, мимо стручне стране, политичка страна његове позиције је у овом тренутку превелики залогај за њега. У Шумском газдинству „Маглић” је превише интересних струја које је Стојановић својим искуством и утицајем могао одржавати задовољним, али неискусни Лазовић нема тај утицај као његов претходник.

Фочански СНСД је дозволио да њихов коалициони партнер задржи досадашњу расподјелу установа и постави свог директора, мада питање је колико је то добар потез због никад мање подршке коју фочански СНСД има међу народом. Директорско мјесто у шумском газдинству сигурно је да би поправило подршку фочанског СНСД-а, јер је познато колико је то утицајна позиција у нашој општини.