НајновијеРепублика Српска

Специјални брод уклања плутајући отпад из Дрине

Специјални брод за уклањање плутајућег отпада у акумулационом језеру ХЕ „Вишеград“ поринут је данас и већ је почео да сакупља пластичну амбалажу која ће бити рециклирана.

Возило је обезбједила као донацију њемачка фондација „Евервјев“ у сарадњи са „Водама Српске„ и предузећем „Јокић инвест“.

„ И послије ове акције и даље ћемо инсистирати на рјешавању проблема плутајућег отпада јер сматрамо да је рјешење на дивљим и нелегалним  депонијама на ријеци Дрини и њеним приторикма посебно Лиму. Ово што видимо пред круном вишеградске хидроелектране су само последице немара у одлагању смећа у општинама узводно од Вишеграда”, рекао је директор предузећа „ХЕ на Дрини“ Недељко Перишић. 

Представник „Евервејва“ из Њемаче Клеменс Фајгл појаснио је да брод ради уз помоћ вјештачке интелигенције и може да дневно сакупи 20 тона отпада.

„Довезли смо брод овдје у Вишеград да ријешимо овај еколошки проблем како радимо у цијелом свијету”, додао је Фајгл.

Представник „Вода Српске“ Јелена Вићановић је истакла да је било неопходно укључити се у ову акцију јер смеће утиче на квалитет воде, на здравље људи, биљни и животињски свијет а оставља и економске последице . 

Велике воде Дрине и Лима су у поседњих два мјесеца донијеле огромне  количине плутајућег отпада са дивљих депонија, који се, након пуцања заштитних ланчаница опасно приближио круни бране Хидроелектране „Вишеград“ пријетећи да угрози њен рад и изазове еколошку катастрофу.

Извор: РТРС/БН