НајновијеПолитикаФоча

СО Фоча: Усвојена Стратегија развоја локалних путева и улица

Скупштина општине Фоча једногласно је усвојила Стратегију развоја локалних путева и улица од 2020. до 2029. године на подручју општине, која се односи на мрежу од укупно 775,53  километара путева свих категорија. Стратегијом је анализирано стање постојеће путне мреже и дата визија њеног развоја.

Путну мрежу, која је у надлежности општине, чине локални путеви дужине 215,70 километара, улице у насељу укупне дужине 35,83 км и некатегорисани путеви укупне дужине 524 километра.

Одборници су сагласни да су путеви на подручју Фоче у лошем стању, те да се средства за њихову реконструкцију морају обезбиједити из буџета општине и из екстерних извора.

Стратегијом је, између осталог, предвиђено уређење локалних саобраћајница међу којима су улице Цара Лазара, дио Светосавске, Милоша Обилића, 9.маја, дио Крајишке улице, Принципове, Бранка Радићевића, Дринске, дио Улице Степе Степановића, као и остале улице на подручју Фоче у складу са приоритетима.

Предвиђен је и завршетак пута Хум-Брштановица, асфалтирање и уређење паркинг мјеста, пјешачких стаза и изградња паркинг гараже.

Стратегија предвиђа и изградњу савременог коловозног застора и постављање одговарајуће саобраћајне сигнализације.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Општине Фоча Ранко Поповић појаснио је за Радио Фочу да је Стратегијом дефинисан општи циљ-ефикасно управљање путном мрежом које је усклађено са реалним потребама и модернизација, изградња и доградња путева свих категорија.

„Јасно је да нема довољно новца да се све то заврши одмах, већ онолико колико нам омогућује буџет. Буџет је до сада превиђао више од 300.000 марака за асфалтирање путева, а осим тога очекујемо  екстерна средства из ресорних министарстава Владе РС, одређених фондова и других извора. Углавном константно се ради на изналажењу рјешења”, рекао је Поповић.

Опозициони одборници тражили су да се што прије приступи санацији и реконструкцији регионалних и магистралних путева, те што ефикаснијем уређењу градских улица. Траже што хитније уређење паркинг простора, бициклистичких и пјешачких стаза, повећан инспекцијски надзор над изградњом стамбених објеката који не предвиђају и планирају паркинг мјеста.

Извршној власти указали су на пропусте извођача радова на реконструкцији пута Болница-Јошаница, асфалтирању бројних градских улица као и на споро и лоше извођење радова на крпљењу ударних рупа.

Захтијевају санирање градских улицa по приоритетима, а не асфалтирање у годинама изборних кампања.

Захтјеве опозиције уважио је начелник општине Милан Вукадиновић истичући да се путеви морају уређивати приоритетно, почевши од центра града ка мјесним заједницама.

„Сагласан сам да надзорни органи треба да раде свој посао ефикасније. Извођач радова се обавезао да се доведе у ред пут од Болнице према Јошаници, на чему смо инсистирали. Од надлежних министарстава у Влади Српске, Савјету министара БиХ тражио сам помоћ и подршку за уређење регионалних и магистралних путева, имао више састанака на ту тему, а и даље истрајавамо на томе тражећи екстерне изворе финансирања”, рекао је Вукадиновић.

Одборници су усвојили и Нацрт стратегије развоја социјалног становања општине Фоча за период од 2021. до 2030.године која предвиђа развијенији и уређенији систем социјалног становања.

Наченик урбанизма Ранко Поповић појаснио је да се Нацртом стратегије уређује право, додјела, управљање, одржавање и кориштење стамбених јединица који су у власништву општине.

„Општина Фоча има 60 станова чија је цијена закупнине 1 КМ по квадрату, а за подручје Кратина и Слатине 0,50 КМ по квадрату. То су станови за социјалне групе и зато се овом стратегијом настоји уредити и што боље ријешити та област”, рекао је Поповић.

Након што је усвојен нацрт стратегије, биће организована јавна расправа у којој ће сви заинтересовани моћи да дају приједлоге, сугестије и мишљења.

На почетку шесте редовне сједнице локалног парламента верификован је мандат одборници СП-а Хелени Владичић, којој је ЦИК БиХ додијелио одборнички мандат на упражњено мјесто усљед смрти претходне одборнице Слађане Костовић.

Одборници су обавијештени и да је досадашња одборница СП-а Сања Дракул иступила из ове странке, те да ће убудуће у раду локалне скупштине дјеловати као самостална одборница уз наставак подршке актуелној скупштинској већини.

Извор: Радио Фоча