ДруштвоНајновијеФоча

Смјена Споменка Стојановића након 30 година на челу ШГ „Маглић”?

Јавно предузеће Шуме Републике Српске” већ дуже вријеме имају проблема са појединим газдинствима која послују у губитку.

Вршилац дужности директора Шума Републике Српске” Славен Гојковић је већ смијенио директоре шумских газдинстава у Вишеграду и Рудом Мирослава Савића и Драгишу Драгутиновића.

Савић и Драгутиновић су разријешени дужности рјешењем в.д. директора Шума Српске” с циљем побољшања пословно-финансијских резултата у поменутим шумским газдинствима.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић недавно је био у посјети Националном парку Сутјеска” гдје су се водили разговори о смјени директора ШГ Маглић” Фоча Споменка Стојановића који се на тој позицији налази већ око 30 година. ШГ Маглић” послује негативно, у првој половини године чак 481 хиљаду КМ минуса, и то је један од разлога могуће смјене Стојановића.

Други разлог су политички обрачун између Стојановића и бивших чланова ДЕМОС-а Фоча који су недавно напустили странку и прикључили се Уједињеној Српској. Споменко Стојановић је раније послао приједлог Влади да смјени Бојана Паприцу из Управног одбора Националног парка, а који је иначе и шеф ловства у шумарству Фоча, који је један од тих бивших чланова.

Као одговор на покушај смјене Паприце, све се чини како би се смијенио Споменко Стојановић, а у томе активно учествује и локални СНСД који би у том случају преузео управљање ШГ Маглић” и поставио свој кадар што би им било значајно у будућој изборној борби за локалну власт. Крајем прошле године су се појавиле информације да би бивши директор НП Сутјеска” из СНСД-а Александар Ковач могао бити Стојановићев наследник. У скорије вријеме појављује се и име Немање Лазовића, одборника ДЕМОС-а у фочанском парламенту, који је и Стојановићев први избор у случају ако би дошло до његове смјене као његов вјерни члан и политички продукт који би спријечио да евентуалне малверзације које су рађене у газдинству не изађу на видјело.

Сигурно да се директор Стојановић налази у незавидној ситуацији гдје се врши лобирање за његову смјену и од стране бивших чланова његове странке и од стране коалиционих партнера. Стојановић је изгубио политички капацитет који је раније имао, није више народни посланик, његов ДЕМОС је изгубио клуб одборника у локалном парламенту као и позицију предсједника Скупштине Општине Фоча.

Остаје да се види како ће се завршити политички обрачун владајуће коалиције око Шумског газдинства Маглић” јер та установа представља добар политички плијен”.