НајновијеРепублика Српска

Служен парастос најмлађем одликованом борцу Споменку Гостићу

Парастос најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу, који је погинуо на данашњи дан прије 28 година, служен је данас у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице.

Свештеник Душко Недић рекао је новинарима да је данас одата захвалност Споменку и свим малољетним жртвама, као и погинулим борцима од Косовског боја који су животе положили бранећи вјеру и отаџбину.

„Њихова велика жртва може се назвати као хришћанска жртва за све нас који смо остали да живимо послије њих”, рекао је свештеник Недић и поручио да се они не смију заборавити.

Споменко Гостић рођен је 15. августа 1978. године у Добоју, а као припадник Војске Републике Српске погинуо је од гранате 20. марта 1993. године, недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен. Tада је, осим њега, живот изгубило још пет српских војника.

Сахрањен је на мјесном гробљу, гдје почивају његова мајка и бака, које се као и Споменково село Јовићи, данас налази у Федерацији БиХ.

Након што је у рату остао сам, Споменко се придружио војсци гдје је прво био курир, а касније је развозио храну војницима.

Неколико мјесеци прије погибије наишао је на мину док је коњском запрегом развозио храну по линији, када је и лакше рањен. Касније је отишао код артиљераца, гдје је и окончао свој млади живот.

Млади херој са Озрена добио је спомен-бисту у Добоју која је 20. марта 2014. године постављена у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице.

Чланови Удружења дјеце погинулих бораца “Насљеђе” Републике Српске из Бијељине обновили су 2017. године споменик на мјесном гробљу Горњи Улишњак, а добојски умјетник Дени Божић осликао је мурал са ликом Споменка Гостића у Улици војводе Степе у Добоју.

Извор: СРНА