ДруштвоНајновијеФоча

Систем „е-беба” олакшање за родитеље- примјена у Фочи почела 20. августа

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић изразила је данас у Фочи задовољство што је информациони систем „е-беба“, који поједностављује процедуру пријаве новорођечета и омогућује одређивање матичног броја још у породилишту, у овој локалној заједници почео успјешно да се примјењује 20. августа.

Она је навела да су од 20. августа до данас 24 бебе, које су се родиле у Универзитетској болници Фоча, на овај начин уписане у матичне књиге рођених.

„Одређен им је матични број, а извод из матичне књиге рођених и увјерење о држављанству су стигли или су на путу до куће, односно до родитеља“, рекла је Јујићева, након састанка са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем.

Она је подсјетила да је носилац овог пројекта Министарство за научно технолошки развој и високо образовање Републике Српске уз подршку министарстава управе и локлане самоуправе, здравља и социјалне заштите и унутрашњих послова, те да су у пројекат укључене локалне заједнице у којима постоје породилишта.

„Суштина је да, након што дијете дође на свијет, медицински радник уноси основне податке у базу података, који електронским путем стижу у матичну службу, након тога у Министарство унутрашњих послова, а одатле поново у матичну службу. То значи да родитељ добије извод из матичне књиге рођених и увјерење о држављанству на кућну адресу, чиме је крајња услуга према грађанину подигнута на виши ниво и родитељи немају више беспотребно губљење времена и ходање по шалтерима“, истакла је Јујићева.

Пројекат е-беба похвалио је и начелник општине Милан Вукадиновић.

„Ради се о веома лијепом пројекту који ће скратити процедуре и олакшати грађанима и родитељима дјеце да добију све што им је неопходно“, рекао је Вукадиновић.

У пројекат е-беба укључен је и Фонд здравственог осигурања, тако да и у ту установу електронским путем стижу подаци за новорођено дијете да би му се издала електронска здравствена књижица.

Извор: Радио Фоча