ДруштвоНајновијеФоча

СДС Фоча против кредитног задужења од 5.000.000 КМ

Фочански СДС против је новог кредитног задужења општине Фоча у износу од пет милиона марака.  Сматрају да је кредит ново оптерећење за ионако задужену општину, да искључиво представља замазивање очију јавности пред предизборну годину и одражава немоћ и неспособност актуелне власти. У Општини Фоча тврде да све локалне заједнице у Српској функционишу на тај начин и да у томе нема ништа спорно. Наводе да се кредит односи на рјешавање важних инфраструктурних и капиталних пројеката.

Одборници Скупштине општине Фоча разматраће сутра приједлог одлуке о кредитном задужењу од 5.000.000 марака, од чега би два и по милиона било намијењено за изградњу дома за стара лица у насељу Миљевина, милион за изградњу санитарне депоније и набавку комуналне опреме, док би милион и по био усмјерен за асфалтирање локалних путева.

У СДС-у тврде-планирани кредит од пет милиона марака није ништа друго већ куповина наредних избора, јер актуелна власт није испунила ниједно предизборно обећање дато грађанима на основу којих је добила њихово повјерење.

Предсједник ОО СДС-а Огњен Бодирога је на конференцији за медије истакао да је ново задужење неприхватљиво и због високе каматне стопе и великих трошкова обраде кредита. Он је изнио податак да је тренутни укупан дуг општине Фоча са каматама 11.655.064 марака, те да општина тренутно сервисира три кредита од којих се два отплаћују до 2029. године, а трећи до 2044. Уз постојећу задуженост установа и предузећа, којима је гарант општина, и негативан ревизорски извјештај, упитно је како ће се милионски кредити враћати, тврди Бодирога.

-Када се на тих нових пет милиона дода камата од шест одсто долазимо до цифре од око 7,5 милиона које ће општина враћати. Када то саберемо са укупним дугом, долазимо до износа који прелази 19 милиона марака. Предузећа „Извор“ и „Комуналац“ су већ у кредитима, Апотека Фоча у дугу и дубиози. Питамо се да ли се задужују по старом опробаном рецепту пред изборе да би неко други враћао њихове кредите-рекао је Бодирога.

Одборници СДС-а сматрају фиктивним пројекте на које се кредит односи. Подржавају изградњу старачког дома, али наводе да нема пројектну документацију, студију оправданости ни предрачун. Подсјећају да је постојећој депонији давно истекао рок, а да за нову није још ни локација одређена. Питају шта је са утрошком средстава од шумских сортимената намијењених за асфалтирање путева и зашто се нова задужења за асфалтирање понављају годинама, а не дају резултате.

-Гдје је озбиљан предрачун за старачки дом, гдје је идејно рјешење, локацијски и други услови, главни пројекат, цијена радова и уједно исплативост и оправданост те градње. Како неко зна да ће дом коштати два и по милиона? Зешто се мијењала локација за овај објекат, најављивани инвеститори, усвајане скупштинске одлуке?-упитао је одборник СДС-а Милорад Костић.

-Нећемо подржати ову одлуку и бићемо против, јер имамо вишегодишње лоше искуство са начином на који се власт предвођена СНСД-ом задуживала претходних година и на који начин су трошена средства. Стално усвајамо неке одлуке о асфалтирању, а путеви нам у катастрофалном стању-казао је одборник Душан Бодирога.

Из Општине одговарају-финансијски смо стабилна локална заједница, без тужби, судских спорова и тужби, која редовно сервисира све обавезе и издваја додатна средства за све категорије становништва. Прича о презадужености нема утемељење, а нови кредит искључиво се односи на капиталне и инфраструктурне пројекте од важности за грађане, одговара начелник Милан Вукадиновић.

-До овог тренутка вратили смо преко четири милиона марака кредита из претходног периода, кредитну задуженост смањили смо са 9,6 процената на 5,18 одсто, што нам апсолутно даје за право за нова задужења за будуће капиталне инвестиције-рекао је Вукадиновић.

Говорећи о изградњи старачког дома у насељу Миљевина, Вукадиновић је рекао да је главни пројекат у завршној фази.

-Општина Фоча има своје земљиште у насељу Миљевина и хоћемо да направимо јавну установу старачки дом на тој локацији. У овом тренутку, путем Центра за социјални рад финансирамо смјештај за око 30 корисника у установама тог типа на регији и шире. Самим тим је градња оправдана и профитабилна-казао је Вукадиновић.

Појаснио је да је општина Фоча у обавези да изгради привремену санитарну депонију, а да се постојећа локација „Бабин поток“ напусти и конзервира.

-Из тог разлога милион марака је предвиђен за те намјене. Локацију за депонију ћемо озваничити на наредној сједници парламента, било је ранијих приједлога који су наишли на негодовање грађана. Док се то не ријеши, ово су иницијална средства за привремену депонију и набавку комуналне опреме која нам је пријеко потребна-рекао је Вукадиновић.

На сутрашњој двадесет шестој редовној сједници локалног парламента, осим новог кредитног задужења, одборници ће разматрати и нацрт ребаланса буџета за ову и нацрт буџета општине за наредну годину.

Извор: Радио Фоча