КултураНајновијеФоча

Свједочанство о борби српског народа против фашизма

Институт историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву у Фочи ће представити књигу „Одликовани и унапређени ЈВуО 1941–1945“, аутора Верољуба Малетића и Дејана Ђерића. У њој је сабрано преко 10 000 имена припадника готово свих јединица под командом ђенерала Драже Михаиловића, међу којима је преко 300 људи из фочанског краја. Сви они су разврстани по матичним корпусима и вишим командама чији су формацијски састави и ратни путеви дати у кратким цртама.

Богато илустрована са стотинама ратних фотографија и оригиналних наредби о унапређењу и одликовању књига представља до сада највећи регистар једне трагично заборављене генерације и споменицу те безгробне војске.

Уједно је и прво издање Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву са сједиштем у Палама, који је у јулу ове године почео са радом, у циљу интензивирања научно-истраживачког рада у области историјске науке који ће допринијети његовању културе памћења засноване на историјским чињеницама.

Незаобилазно дјело свима који се баве или ће се у будућности бавити Југословенском војском у отаџбини, оцјењује вршилац дужности директора Института Драга Мастиловић.

-Књига је јединствена по томе што садржи богатство историјских извора и што је по први пут, захваљујући труду аутора Верољуба Малетића и Дејана Ђерића, скупљена огромна архивска грађа, која свједочи о преко десет хиљада имена одликованих или унапријеђених припадника Југословенске војске у отаџбини, у току Другог свјетског рата. Све је поткријепљено архивским прворазредним историјским изворима, а осим тога књига садржи и преко 900 илустрација, фотографија, указа о унапређењу и одликовању-рекао је Мастиловић за Радио Фочу.

Мастиловић, који је професор историје Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, књигу о одликованим и унапређеним припадницима ЈВуО  види као угаони камен у изградњи и његовању српске културе памћења.

-Због тога што је проста чињеница да су Срби једини народ, који је на овим просторима имао два покрета отпора, два антифашистичка покрета, а на крају 20. и почетку 21. вијека спочитава им се да су геноцидни народ, да историјско искуство кроз које је прошао српски народ јесте све осим антифашистичко искуство. И у том смислу ова књига је драгоцјена, јер свједочи о томе да су Срби имали два антифашистичка покрета отпора на овом простору, да су поред тога преживјели геноцид у току Другог свјетског рата. Због тога мислим да ова књига, не само што попуњава једну од бјелина у српској историографији, већ несумњиво свједочи о томе да је српски народ на овом простору био апсолутно антифашистички опредијељен и да је због тога поднио огромне жртве-истиче Мастиловић.

У будућности, наводи Мастиловић, посебно треба инсистирати на чињеници да су Срби имали два антифашистичка покрета у Краљевини Југославији, а специфично и на простору данашње Босне и Херцеговине. Антифашизам српског народа на тим просторима апсолутно је неупитан, подвукао је Мастиловић.

Осим Мастиловића, на промоцији књиге „Одликовани и унапређени ЈВуО 1941–1945“ у Фочи говориће аутори, професор Богословског факултета у Фочи Дарко Ђого и пензионисани пуковник Војске Србије и некадашњи начелник Војног архива у Београду- историчар Драган Крсмановић.

Промоција је заказана за суботу, 21. октобар, у 18.00 часова у фочанском Центру за културу и информисање.  

Извор: Радио Фоча