НајновијеРепублика Српска

Сви млади у Српској могу тражити да им Влада изгради кућу

Влада Републике Српске проширила је програм стамбеног збрињавања на све младе брачне парове и самохране родитеље у Српској, сазнаје портал CAPITAL.

Прије тачно годину дана власт је обећала градити куће само онима који живе у селима и у руралним подручјима, али је очигледно схватила да млади из цијеле Републике Српске одлазе, па се одлучила да свима пружи прилику да конкуришу.

Министарство породице омладине и спорта је тако ставило ван снаге Правилник из прошле године који дефинише ову област и донијело нови, са којим је програм проширен.

Услови се нису мијењали.

Потребно је да један од супружника није старији од 35 година, има земљу за градњу куће и нема ријешено стамбено питање. За самохране родитеље нема ограничења када су године у питању.

Уколико им Влада изгради кућу морају се обавезати да ће у њој живјети најмање десет година. У супротном, ако се одлуче да је напусте или продају, мораће да врате уложени новац.

Избор корисника овог пројекта ће се вршити путем конкурса, а на основу сачињене ранг листе. Захтјеви ће бити бодовани, у зависности од година, броја дјеце и мјеста пребивалишта.

Тачније, што је степен развијености неке општине мањи, то је шанса за кандидата већа.

„Уколико два или више кандидата остваре једнак број бодова предност се даје кандидату из мање развијене јединице локалне самоуправе“, наводи се у новом Правилнику.

Међутим, оно што је и даље непознаница јесте када ће конкурс бити уопште објављен и колико власт намјерава да потроши новца у ове сврхе.

Ресорна министрица Соња Давидовић је у октобру прошле године прво тврдила како ће конкурс бити расписан, да би затим, пар мјесеци касније стигло признање како се цијели програм одгађа због пандемије.

Влада Републике Српске није потпуно сигурна како да спроведе овај програм чији је циљ да се спријечи даљи одлив становништва.

То је потврдио и предсједник Радован Вишковић приликом засиједања Народне скупштине Републике Српске крајем марта ове године када је рекао како се поред градње нових кућа, планира и куповина објеката у којима нико не станује.

То је сасвим супротно од онога што су из Владе на почетку најављивали, а то је помоћ у изградњи нових објеката.

Извор: CAPITAL