БиХНајновије

Све више радника из Српске ради у Федерацији БиХ

Посљедњи подаци Пореске управе Федерације Босне и Херцеговине показују да у том ентитету ради више од 8.500 људи који на посао долазе из Републике Српске.

Из године у годину, овај број се у просјеку повећава за око 400 радника, који су посао, било какав или боље плаћен, морали потражити у Федерацији. 

Укупан број људи који живе у Републици Српској, а раде у Федерацији није познат, јер је сигурно значајан број непријављених, али према званичним подацима, више од 8.500 радника свакога дана из Републике Српске одлази на посао у сусједни ентитет.

Међу њима је и много љекара и другог медицинског особља, а због близине Сарајева, у Источном Сарајеву је све израженији проблем одласка здравствених радника.

Све више радника из Српске који раде у Федерацији БиХ

„Један доктор специјалиста ми је рекао да је имао десет дежура за мјесец дана и наплатио 3.000 КМ плату. За исти тај посао и уз двије дежуре за мјесец дана у федералном Сарајеву је наплатио 5.400 КМ. Садашња плата у једној приватној здравственој установи (у Сарајеву оп.а.) је преко 7.000 КМ.

Дакле, то је први мотив људи, јер се ради о људима који су јако квалификовани, који су стручни и ти људи нажалост одлазе, а онда за њима одлазе и пацијенти”, каже Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа.

Стоматолог Игор Лукић који живи и ради у Источном Сарајеву истиче да одлазак великог броја медицинара из овог града и иначе из Републике Српске урушава цијели здравствени систем…

„Сада имамо проблем. Људи који су остали носе велики терет на својим плећима у смислу да раде много дуже, да раде и да имају више дежура и да су преоптерећени послом. Имамо примјер гдје имамо једног гинеколога на двије општине, гдје имамо да нам фали доста породичних љекара.

У Источно Сарајеву и они који заврше факултете, неке средње школе, нису им обезбијеђена радна мјеста. Имамо и те факултете здравствене његе, лабораторијске техничаре, а практично за њих немамо мјеста за рад. Тако да су људи принуђени да одлазе, у Федерацију, у иностранство, у Њемачку…”

Није само здравствени сектор у Сарајеву тај у ком су бројни Срби морали потражити запослење… На примјер, само у девет министарстава на нивоу БиХ запослено је скоро 400 радника из Републике Српске.

Политички аналитичар Ивана Марић подсјећа да у Сарајеву своју плату зарађују и бројни политичари из владајућих странака у Српској, који у том случају нису гадљиви према бх институцијама. 

„Колико је до сада било позива да се напусте државне институције, а никад се то није десило. Наравно, зато што им је драга плата коју добијају и од државе, значи заједничке, а посебно и ови који раде по националном кључу и у другим институцијама.

А друга ствар је када видите колико послова су добиле компаније које се доводе у везу са Додиком, са његовим сином и то у Федерацији БиХ. Зашто он то ради? Зашто и у Федерацији и на државном нивоу ради са овим људима ако мисли да су толико лоши и да представљају опасност за Републику Српску?”, пита Марићева.

У реторици раздруживања пролазе године, а сваке нове се ипак, само повећава број радника из Републике Српске који одлазе у Федерацију… Наиме, у посљедње три и по године, за више од 1300 је порастао број људи који су због економских прилика у Српској, у Федерацији морали потражити било какав или боље плаћен посао. 

Извор: БН

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *