НајновијеРепублика Српска

Све више пијаних и дрогираних возача у Српској

У првих десет мјесеци ове године припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске из саобраћаја су искључили 18.903 возача због управљања возилом под дејством алкохола и 991 возача који је био под дејством опојних дрога или психоактивних лијекова.

Како су рекли у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, у току прошле године полицијски службеници су због управљања возилом под дејством алкохола из саобраћаја искључили 14.163 возача.

„Због управљања возилом под дејством дрога или психоактивних лијекова 2020. године је искључен 721 возач”, кажу у МУП-у РС.

Навели су да је у првих 10 мјесеци ове године евидентирано 1.269 саобраћајних незгода у којима је код најмање једног учесника утврђено присуство алкохола.

„У 25 саобраћајних незгода са смртним исходом, бар код једног од учесника утврђено је присуство алкохола у организму, од чега је у 22 саобраћајне незгоде утврђена одговорност лица које је било под дејством алкохола”, навели су у Министарству унутрашњих послова РС.

Током прошле године евидентиране су 2.863 саобраћајне незгоде у којима је код једног учесника утврђено присуство алкохола.

„У току прошле године у 32 саобраћајне незгоде са смртним исходом код једног од учесника утврђено је присуство алкохола у организму, од чега је у 24 саобраћајне незгоде утврђена одговорност лица које је било под дејством алкохола”, појаснили су у МУП-у РС

Истакли су да је прошле године евидентирано 526 саобраћајних незгода у којима је код једног од учесника утврђена концентрација алкохола у организму преко 1,5 г/кг.

„У првих 10 мјесеци ове године евидентирано је 419 саобраћајних незгода у којима је код једног учесника утврђена концентрација алкохола у организму преко 1,5 г/кг, док је било 12 саобраћајних незгода које су проузроковали возачи под дејством опојних дрога или психоактивних лијекова”, казали су у МУП-у РС.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС, сматра да је присуство алкохола и опојних дрога код возача у градовима најчешће током дана викенда.

„Према статистичким подацима и контролама у руралним дијеловима, показало се да је знатан број возача у овим подручјима управљао под дејством алкохола и то је вјероватно због пандемије вируса корона и затварања угоститељских објеката. Ове проблеме неће ријешити казне, него већа и учесталија контрола”, објаснио је Јаћимовић.

Казне за возаче који управљају возилом под дејством алкохола крећу се од 50 КМ до 400 КМ и два мјесеца забране управљања возилом те два казнена бода.

„Предвиђене новчане казне за возаче који управљају возилом под дејством опојних дрога или психоактивних лијекова крећу се од 100 КМ до 400 КМ, два мјесеца забране управљања моторним возилом и два казнена бода за возаче који одбију да се подвргну тестирању”, појаснили су у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Извор: Независне