НајновијеРепублика Српска

Све више заинтересованих за градњу на Зеленгори (ВИДЕО)

Зеленгора, једна од најљепших планина Републике Српске, одувијек је била интересантна и привлачна љубитељима туризма, планинарења, камповања, уживања у прелијепој природи и крај њених глацијалних језера.

Ова планина привлачи туристе, како из земље и региона, тако и из држава западне Европе, жељних одмора и лагане рекреације.

Планина се налази на територији три општине, Фоча, Калиновик и Гацко, а припада Националном парку „Сутјеска“.

Ипак, упркос томе што је то заштићена зона, природа и што ка њој долазе људи да се одморе, појавила се идеја да се унаприједи туризам тиме што ће на Зеленгори почети градња туристичких и других инфраструктурних комплекса.

Раније је, у изјави за медије, начелник општине Калиновик, Радомир Сладоје, рекао да ће развој ове општине бити усмјерен на реализацију пројекта туристичког комплекса на Зеленгори.

Према сазнањима портала Катера, одавно већ влада велико интересовање будућих инвеститора за земљиштем на Зеленгори, а током мјесеца августа предвиђено је да почне лицитација за продају локација на овој планини.

Инвеститора већ има много, а према ранијим објавама у медијима, регулационим планом туристичког комплекса на Зеленгори, у првој фази предвиђена је градња 29 викенд објеката, два мотела и спортски терен са пратећом инфраструктором.

Локација гдје би се овај туристички садржај градио је код Бориловачког језера на Зеленгори, на површини од 7 хектара.

Како ће се ова информација одразити на ставове планинара, слободних љубитеља природе, који на Зеленгори проводе љета кампујући у шаторима и својим камп приколицама, риболовцима који уживају крај Бориловачког језера, остаје нам да видимо.

Подсјећамо, поред Бориловачког језера, љубитељима природе на располагању је још неколико глацијалних језера, а то су Орловачко, Котланичко, Штиринско, Доње Баре, Горње Баре и друга.

О томе како ће изгледати будући туристички комплекс на Зеленгори, можете погледати на видео снимку испод.

Извор: Катера