ДруштвоНајновијеФоча

Све већи број пожара- ватрогасци једва стижу да их гасе

Високе температуре, врућ вјетар и људска непажња приликом ложења ватре из дана у дан на подручју општине Фоча распласмавају све већи број пожара, па су ватрогасне јединице на великим мукама.

Територијална ватрогасна јединица, Добровољно ватрогасно друштво и ватрогасна служба Шумског газдинства „Маглић“, уз помоћ мјештана, данас гасе пожаре у Кутима, Драгочави и Оцркављу и све више гледају пут неба жељно ишчекујућу најављено освјежење и кишу.

На подручју Драгочаве само што је један пожар синоћ угашен, данас је плануо други, а претходних дана горјели су шума и ниско растиње и у Јошаници, Штовићу, Грдијевићима, Броду…

Замјеник старјешине Територијалне ватрогасне јединице Сретомир Пиповић каже да немају довољно људства и возила да би изашли на сваки пожар.

 „У Драгочави је синоћ горјела шума, ниско растиње, а и дрвени стубови од струје, тако да је штета велика. Најчешће је узрок људски фактор, а овакви временски услови погодују ширењу ватре и тешко је да се пожар локализује због вјетра и брзине ширења“, каже Пиповић.

Руководилац Одсјека Цивилне заштите Милош Јакић каже да ће посла имати и елеКтричари, јер је изгорјело неколико стубова од струје.

„Како су ми пренијели ватрогасци са терена, три или четири стуба на линији према Челебићима тотално су изгорјела“, навео је Јакић.

Он је истакао да им велики проблем праве и возачи који возила остављају испред Ватрогасног дома.

„ Из дана у дан имамо закрчење улице испред Ватрогасног дома. Апеловао бих да људи не паркирају ту, јер заустављају саобраћај и онемогућавају излазак ватрогасних возила на брзу интервенцију“, рекао је Јакић.

Из Територијална ватрогасне јединице и Цивилне заштите апел грађанима да не ложе ватру на отвореном или ако већ пале да ватру држе под контролом, а ако се отме контроли да позову ватрогасце на број 123.

Извор: Радио Фоча