БиХНајновије

Сваким даном смо ближе НАТО савезу – У Бриселу нови документ

Да су АНП (Годишњи национални програм) и Програм реформи у истој равни, види се на неколико мјеста у овом документу НАТО-а у којем пише да „крајем године НАТО даје консолидовани документ у вези са напретком који је партнер остварио у подручјима које покрива АНП/Програм реформи, укључујући реформе одбране”.

Жељко Комшић, члан предсједништва БиХ, данас је потврдио наводе да је Програм реформи исто што и АНП рекавши: „Ово је политичка побједа свих нас. Босне и Херцеговине и свих њених грађана. Сада су пред нама реформе које наша земља мора испуњавати како би постала пуноправна чланица овог савеза. Овај документ је најбоља потврда онога о чему се говорило. А то је да је БиХ послала АНП тј. Програм реформи.”

Дакле, Босна и Херцеговина је претендент за чланство у НАТО-у и налази се у МАП-у, односно активирала је Акциони план за чланство у Савезу. То произилази из докумената које су средином априла ове године из сједишта НАТО-а достављени бх. властима.

Истрага је у посједу ове документације и објављујемо кључне детаље.

„Као претенденти за чланство у НАТО-у, земље које имају годишњи национални Програм или које учествују у Акционом плану за чланство у НАТО-у имају другачије политички однос са Савезом.

Истовремено, ова три партнера (Босна и Херцеговина, Грузија и Украјина) у великој мјери користе горе описане партнерске алате, па ће тако имати значајну корист од учешћа у ИТПП процесу.

Према ИТПП-у, Грузија и Украјина ће и даље подносити своје годишње националне програме, а Босна и Херцеговина ће и даље подносити свој Програм реформи”, наведено је у прилогу документа којег су представници НАТО-а 9. априла ове године уручили бх. амбасадору у Савезу Митру Кујунжићу. 

Да су АНП (Годишњи национални програм) и Програм реформи у истој равни, види се на неколико мјеста у овом документу НАТО-а. Тако под тачком 2. овог документа пише да се “сваке године од три партнера очекује да савезницима представе своје националне документе о реформи (АНП за Украјину и Грузију и Програм реформи за БиХ). 

„Крајем године НАТО даје консолидовани документ у вези са напретком који је партнер остварио у подручјима које покрива АНП/Програм реформи, укључујући реформе одбране.

Ова процјена коју ће усагласити савезници даје препоруке за даље активности на страни партнера, а у вези с политичким и економским питањима, одбраном и сигурности, ресурсима, сигурносним и правним питањима који се односе на њихове евроатланске аспирације”, пише у документу који је у посједу Истраге.

Ови документи су достављени бх. институцијама како би биле обавијештене да НАТО уводи и нови процес назван ИТПП (Individually Tailored Partnership Programme), односно Индивидионално прилагођени програм партнерства. Тај процес (ИТПП) ће бити комплементаран и додан АНП/МАП.  

Док АНП покрива пуни спектар питања која се односе на партнерске аспирације за чланство у НАТО-у и концентрисан је на националне обавезе држава у том погледу, ИТПП ће НАТО-у омогућити да с партнером договара о приоритетима сарадње и да процјењује њихов заједнички наступ у том подухвату.

„О стратешким циљевима ИТПП-а ће се договарати сваке четири године и они рефлектирају партнерове властите приоритете и напоре који су идентификовани у њиховим националним АНП документима (За Грузију и Украјину и Програму реформи за БиХ.”, наведено је у документу.

Извор: Истрага/ФТВ