ДруштвоНајновијеФоча

Са обале Ћехотине изнио 300 врећа смећа

Фочак Љубомир Тодовић напунио је око 300 великих врећа смећа чистећи обалу ријеке Ћехотине на локалитету пет километара узводно од Фоче у рејону насеља Драгочава.

Тодовић је очистио око шездесет дужних метара обале, ширине од десет до 20 метара, а за то му је било потребно двадесетак дана.

Овај тренер и мајстор каратеа прича да је уз пластичне кесе и флаше, било свега и свачега- животињских кожа и цријева, гума и других ауто дијелова, старих телевизора, тепиха, разних дијелова намјештаја, пиљевине, отпада од огуљеног кромпира, трулог поврћа…

Што је најгоре, констатује Тодовић, на мање од 100 метара одатле, налазе се контејнери.

„Невјероватно колико је било смећа, не може се набројати чега je све било. Сигурно сам одавде изнио 300 великих врећа, мање не, може само да их је било више. Почео сам крајем фебруара и смећа још има, тако да ћу наставити, али како је било, сада обала изгледа много боље“, каже Тодовић.

Дио обале Ћехотине, површине око 1.000 метара квадратних, који је уредио, налази се између омладинског излетишта и викенд имања његових ћерке и зета, на самом улазу у насеље, код табле Драгочава.

Он се нада да ће овај његов гест утицати на несавјесне грађане који су бацали смеће на обалу ријеке да то више не чине, те да ће још неког подстаћи на сличну акцију очувања природе.

Жеља му је да, уколико се нађе неко ко би му се придружио, „коридор“ чисте обале за почетак састави са омладинским излетиштем, а да затим настави и даље низводно према острву Бриони и Фочи.

Фоча је позната по великом ријечном богатству и Фочаци се воле похвалити да њихова општина лежи на 17 ријека, али доста је оних који то богатство не знају да цијене, па су дивље депоније на обалама, попут ове у Драгочави, честа појава.

Извор: Радио Фоча