ДруштвоНајновијеФоча

Сахрана архимандрита Лазара у суботу, обезбијеђен комби превоз

Архимандрит Лазар, игуман манастира Заграђе, који је јуче преминуо у Београду након краће болести, биће сахрањен у суботу, 21. августа у порти манастирске Цркве Светог Јована Крститеља, потврђено је у овом манастиру.

Света архијерејска литургија, коју ће предводити митрополит црногорско-приморски Јоаникије, почеће у 9,00 часова, а након литургије услиједиће опијело и сахрана.

За вјернике из Фоче, који желе да присуствују сахрани, манастир Заграђе организовао је бесплатан комби превоз од границе на Шћепан Пољу до манастира.

На проширењу, око 500 метара прије граничног прелаза, комби возила од 8,00 часова чекаће вјернике који својим превозом стигну до тог мјеста да би се избјегла гужва на граници.

Како је речено, вјеници могу и својим возилима доћи до манастира, али уз чекање на граничном прелазу.

Aрхимандрит Лазар Стојковић, игуман манастира Заграђе, на граници Црне Горе и Републике Српске у Епархији будумљанско-никшићкој, преминуо је у 64. години након краће болести.

Настојатељ задужбине херцега Стефана повише Шћепан Поља у Црној Гори, отац Лазар остаће упамћен у народу фочанског и пивског краја, али и у цијелој Српској православној цркви, као човјек чврсте вјере, огромне духовне снаге, велики духовник и неуморни умјетник који је својим фрескописом оставио печат у бројним српским светињама.

Својим прегалаштвом и духовном снагом, камен по камен и фреску по фреску зидао је манастирски комплекс и сабирао народ са обје стране Таре под сводове ове светиње.

Овај вриједни фрескописац, гдје год је стигао, монашким рукодјељем осликавао је српске цркве, поред осталих и Храм Христовог Васкрсења у Подгорици, а новац зарађен од тог посла улагао је у обнову Заграђа.

Круна његовог прегалаштва је задивљујући фрескопис овог манастира, којег је сам осликао, тако да се може рећи да је обнова манастирске Цркве Светог Јована Крститеља са изградњом конака, његова животна мисија, коју је успјешно привео крају.

Извор: Радио Фоча