БиХНајновије

Сарајево ускоро уводи рестрикције за невакцинисане

Премијер Кантона Сарајево Един Форто рекао је данас да Кризни штаб Кантона Сарајево захтијева увођење рестриктивних мјера за невакцинисане у овом кантону.

Како је рекао Форто, Кризни штаб им је препоручио да нико у КС у установе чији је власник кантон не може ући без доказа о примању бар једне дозе вакцине, доказа о прележаној инфекцији коронавирусом или негативног ПЦР теста.

„Кризни штаб захтијева рестриктивне мјере, а влада ће на сљедећем састанку, који ће се одржати можда већ у понедјељак, расправљати о њиховом усвајању. Моје лично мишљење ја да су рестриктивне мјере неопходне за оне људе који мисле да је у реду да долазе у радно окружење невакцинисани и нетестирани”, казао је Форто.

Нагласио је да је и у свијету 95 посто оних са тежом клиничком сликом већином невакцинисано.

Форто је додао да би се ове мјере могле односити и на улазак у све објекте који су у већинском власништву Кантона Сарајево.

Слично правило примјењује се у многим земљама широм Европе и то је један од начина да се људи мотивирају на вакцинисање, али и смањи ширење коронавируса међу онима који би могли имати тешке и фаталне посљедице јер немају никакву заштиту.

У Кантону Сарајево до сада је вакцинисано нешто више од 130.000 људи. За колективни имунитет стручњаци сматрају да је неопходно да се вакцинише минимално између 60 и 70 посто становништва. У Кантону Сарајево живи нешто више од 400.000 становника.

Извор: Klix