Регион

Сарадња државе и Цркве у Мађарској драстично побољшала демографску слику

Мађарска, која од свих земаља у Европској унији троши највећи дио средстава за подршку црквеним институцијама, истакла је позитивне статистике у вези с браком и рађањем.

У Мађарској се од 2010. године све више дјеце рађа у браку, број абортуса у браку готово се преполовио, а број ванбрачних порођаја смањио се за двије трећине.

„Сарадња мађарске владе с црквама значајно је смањила број развода и прекида трудноће у земљи” изјавила је мађарска министарица за породицу, омладину и међународне односе и потпредсједница Фидеса Каталин Новак.

Новакова је нагласила да хришћанство за Европљане није ствар избора, већ предодређености, а у Мађарској „они нису само прокламовали и разговарали о некој врсти хришћанске обнове, већ су одлучили да у име владе предузму одлучне мјере“.

Тако, према подацима Еуростата, од свих земаља у Европској унији, Мађарска троши највећи део средстава за подршку црквама и црквеним образовним институцијама. Током последњих десет година број грађана ове земље који подржавају Цркву са један одсто пореза на лични доходак повећао се за 400.000, број крштења престао је да опада, црквени бракови су се повећали, а пола милиона дјеце се уписало на вјеронауку. Поред тога, додала је Новакова, за то вријеме држава је удвостручила број црквених образовних институција у којима раде јаслице, вртићи и школе, а сходно томе и број дјеце која их похађају.

Према њеним ријечима, од 2010. године у Мађарској се све више дјеце рађа у браку, број абортуса у браку готово се преполовио, а број ванбрачних порођаја смањио се за две трећине. Истовремено, стопа развода је најнижа у последњих 60 година. Каталин Новак је такође говорила о увођењу вјерске етике у систем јавног образовања, о рестаурацији 3.000 и изградњи 130 нових цркава. Нагласила је да ниједна црква није затворена или претворена у тржни центар.

Извор: ИФН