ДруштвоНајновијеФоча

Саопштење за јавност УГ „Бјелава” поводом Посебне сједнице СО Фоча

Саопштење за јавност УГ „Бјелава”, поводом Посебне сједнице Скупштине општине Фоча на којој ће се, поред информације о стању и изградњи регионалних, магистралних и других приступних путева на подручју општине Фоча, наћи и информација о изградњи малих хидроелектрана на сливу ријеке Бјелаве, преносимо у цјелини:

За четвртак, 20.05.2021. заказана је тематска сједница Скупштине општине Фоча на којој ће се пред овим сазивом СО Фоча по први пут наћи питање изградње мале хидроелектране “Бјелава” у сливу ријеке Бјелаве. То је резултат више од годину дана борбе током које су чланови УГ “Бјелава” скретали пажњу власти и јавности набројне незаконитости и процедуралне пропусте у току поступка изградње, као и више захтјева за стављање питања Бјелаве на дневни ред локалног парламента.

Подсјећамо, чланови УГ “Бјелава” су још 15.07.2020. године поднијели први захтјев за одржавање Посебне сједнице СО Фоча на тему изградње мХЕ Бјелава. Умјесто посебне сједнице, питање Бјелаве је стављено на дневни ред редовне сједнице локалног парламента која је требало да се одржи 1.10.2020. године, али је отказана због недостатка кворума. Након локалних избора, по конституисању новог сазива СО, чланови УГ Бјелава су поновили захтјев за одржавањем тематске сједнице новом Начелнику и Предсједнику СО, али овај пут удружени са још 6 грађанских организација из Фоче.
„Очекујемо да ће одборници радити у складу са одлукама НСРС и у циљу спрјечавања настанка веће штете по животну средину, локалну заједницу те правну сигурност Републике Српске усвојити закључак да органима јединице локалне самоуправе налаже да, исцрпе све законске овласти, те суспендују издавање свих евентуалних других мишљења, сагласности и дозвола које се тичу изградње и кориштења мХЕ на сливу ријеке Бјелаве до момента проведбе тачке Декларације о заштити ријека у Републици Српској коју је као вољу грађана једногласно усвојила Народна скупштина Републике Српске”, поручују из УГ “Бјелава”

Подсјећамо да је инвеститор изашао на терен у марту прошле године, за вријеме трајања ванредне ситуације узроковане вирусом COVID 19, и без икакве дозволе започео радове на изградњи мале хидроцентрале у сливу ријеке Бјелаве. Послије мјесец и по, 29.4.2020. године, након пријава недозвољених радова и протеста које је организовало локално становништво, МЕР инвеститора награђује Дозволом за геолошка истраживања, и то на основу лажне изјаве о ријешеним имовинско-правним односима. До данас не постоје докази да су геолошка истраживања уопште урађена, али су трагови низа кривичних дјела према животној средини данас видљиви чак и на сателитским снимцима, у виду голети без шуме која је красила те просторе и посљедичних клизишта и ерозије земљишта.

СТОП ИЗГРАДЊИ МХЕ
САЧУВАЈМО РИЈЕКЕ ФОЧЕ