НајновијеРепублика Српска

Санкције некад и сад

Поред ранијих, ових дана санкције Америке добише и људи у власти Републике Српске, блиски Милораду Додику, Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске, Ненад Стевандић, предсједник НСРС, и Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Подсјетимо да је те снакције добио и Милорад Додик, али оне му нису баш сметале да настави политички да дјелује и да и даље буде једини који има „моћ” у Републици Српској и БиХ.

И док се на сва звона ове санкције тумаче да је то њима признање, јер добро чувају Републику Српску и да раде за српски народ, не треба заборавити ни оне праве санкције, које је некадашњи високи представник Карлос Вестендроп изрекао Николи Поплашену, легално изабраном предсједнику Републике Српске.

Та санкција је гласила смјена легално изабраног предсједника и забрана политичког дјеловања.

ПОПЛАШЕНОВ ГРИЈЕХ: ОДБИО ДА ДОДИКА ИМЕНУЈЕ ЗА МАНДАТАРА

Поплашенов једини гријех је био што је одбио да за мандатара за састав нове Владе, након проведених избора, предложи Милорада Додика, који је водио техничку владу након избора.

Карлос Вестендорп одлуку о смјени Поплашена донио је 5. марта 1999. године.

Одлуку високог представника о смјени провели су припадници МУП РС и то уз наредбу тадашњег премијера Додика и његовог министра полиције Средоја Новића.

ДОДИКОВА ПОЛИЦИЈА СПРИЈЕЧИЛА ПОПЛАШЕНА ДА УЂЕ У КАБИНЕТ

Полиција тада није дозволила Поплашену, изабраном предсједнику, улазак у Кабинет предсједника Републике Српске, који се тада налазио у Банском двору у Бањалуци.

И не само да нису дозволили Поплашену, него су из канцеларија “избацили” напоље и службенике тадашњег Поплашеновог кабинета. Тих дана уз пратњу хеликоптериа СФОР-а из Бањалуке, све до границе, испраћен је и Александар Вучић, који је био члан званичне делегације тадашње Југославије и то уз сагласност коперативног Додика и Новића.

ДОДИК ПОЗДРАВЉА ОДЛУКУ ВЕСТЕНДОРПА

Додик као добар послушник тадашње мађународне заједнице, коју је и тада као и данас водила Америка, без поговора извршавао је наредбе некадашњих високих представника и поздрављао њихове одлуке.

Додик тада није имао дилему, за добро Републике Српске радио је Вестендроп, а Поплашен је био проглашен негативцем.

Поплашен је тада остао не само без функције, него и без плате, а дуго није имао могућности да негдје заснује радни однос, иако је био и тада универзитетски професор. Поплашену је тада било забрањено да се бави политиком и није више могао бити биран ни за једну функцију.

ДОДИК УЗ БЛАГОСЛОВ СТРАНАЦА НА ЧЕЛУ ТЕХНИЧКЕ ВЛАДЕ 

Тада Додик остаје пуни мандат у нелегалном мандату, јер није било могуће имановати другу владу уколико је неће водити Додик. То је била Додикова жеља, као и оних који су стајали иза њега, а то су били представници међународне заједнице са Америком.

Подсјетимо да је Додик, био миљеник међународне заједнице и да је он био тај „свјежи дашак на Балкану”, како га је оквалификовала његова тадашњка политичка менторица Мадлен Олбрајт, државни секретар САД.

ДОДИКА БИРАЛИ ПОСЛАНИЦИ АЛИЈЕ ИЗЕТБЕГОВИЋА И ХАРИСА СИЛАЈЏИЋА

Додик је уз помоћ окупатрских снага, како воли данас да каже за представнике међународне заједнице, дошао на власт 1998. године када је имао само два посланика од 83 посланичка мандата колико је бројала НСРС и то тадашњим гласовима посланика из њему данас мрског Сарајева, СДА, које је водио Алија Изетбеговић и Странке за БиХ Хариса Силајџића и уз асистенцију снага СФОР-а који су обезбјеђивали да скупштина има кворум. Алија Изетбеговић је тада рекао  „Нашли смо правог Србина који ће бити по вољи цијеле Босне и Херцеговине”.

РУГАЛА СЕ РУГА ПА ЈОЈ БИЛА ДРУГА

Након двадесетак година, као по оној народној „ругала се руга па јој била друга” санкције као бумеранг, али пуно блаже у односу на Поплашена, стигоше и Додика, а потом и неке његове људе.

Само у случају тих санкција Поплашен и они који су се и тада борили против наметања одлука високих представника и данас је против и не ликују што је тај мач досегао и до оних који су се накада залагали по канцеларијама, резиденцијама и викендицама на Јабланичком језеру западних дипломата за „сјече српских кадрова”.

Извор: БН