ДруштвоНајновијеФоча

Садњом јасена почела акција уређења обала и зелених површина

Садњом  првих 30 садница бијелог јасена на десној обали ријеке Ћехотине у мјесној заједници Драгочава, у Фочи је почела међународна акција “Посади свој хлад”, а уједно и велика локална еколошка акција чишћења и уређења јавних површина.

Удружење “Зелени развојни центар” из Сремске Митровице, које је организатор акције “Посади свој хлад”, за Фочу је обезбиједило 100 садница бијелог јасена, које ће, осим у Драгочави, бити засађене и у мјесним заједницама Брод на Дрини и Миљевина.

Подршку овој акцији пружила је и локална управа, чији радни вод обавља садњу.

На недавном састанку, који је одржан на иницијативу начелника општине Милана Вукадиновића, договорена је шира еколошка акција уређења обала ријека и других зелених површина у којој ће уз општинске службе учествовати омладинска и еколошка удружења, риболовци и сви који желе да допринесу љепшој животној средини.

„У сарадњи са Омладинским покретом, наш радни вод је данас почео садњу бијелог јасена, а настављамо је сутра у Миљевини и Броду. Свакако да нећемо стати и већ сљедећи викенд или неки наредни крећемо са чишћењем обала ријеке Ћехотине”, рекао је начелник Вукадиновић.

Из Омладинског покрета Фоча, који је партнер “Зеленог развојног центра”, наводе да је Фоча једна од општина која учествује у акцији “Посади свој хлад”, први пут организованој у БиХ.

Предсједник Омладинског покрета Младен Мандић каже да локална управа, омладинска и еколошка удружења заједничким снагама настоје да  унаприједе еколошку слику општине.

„Сљедећег викенда почећемо уређење обала ријеке Ћехотине од центра града па узводно. Позвао бих суграђане да чувају саднице бијелог јасена, нарочито што “Зелени развојни центар” планира и на јесен да нам поклони додатне саднице”, рекао је Мандић.

Бијели јасен у Драгочави је засађен на локалитету омладинског излетишта, које због несавјесних грађана, који су ово мјесто годинама затрпавали смећем, није успјело да заживи у оном облику како је било замишљено, па је Омладински покрет уклонио раније постављене клупе са надстрешицама.

Ово мјесто, које је по ко зна који пут очишћено од смећа, умјесто надстрешица, добиће за коју годину природни хлад, а да ли ће заживјети као излетиште зависиће највише од односа према природи оних који га буду користили.

Извор: Радио Фоча