ДруштвоНајновијеФоча

Ристановић: Чим се осјете симптоми, јавити се љекару

Из фочанског Дома здравља упозоравају да је потребно одмах се јавити породичном љекару, чим се осјете симтоми ковида 19, да би се на вријеме приступило лијечењу.

На амбулантној терапији Дома здравља Фоча тренутно је 75 пацијената са упалом плућа, од укупно 136 позитивних на вирус корона, подаци су фочанског Дома здравља.

Директор ове здравствене установе Мирослав Ристановић каже да је и даље велики број пацијената који се свакодневно јављају са симптомима ковида 19.

„Данас смо до 13 часова имали 32 прегледа у амбулантама и 34 лабораторијске анализе. Ступањем на снагу нових мјера, очекујемо побољшање и пад број обољелих у року од седам до десет дана. Најважније је да грађани максимално смање јавна окупљања, што је основна превентивна мјера”, поручио је Ристановић.

Он наводи да су лабораторијски налази у овом таласу другачији и да су клиничке слике теже.

„У овом таласу готово да нема симптома губитка чула мириса и укуса. Најчешће су то повишена температура, болови у грлу и мишићима. Не треба чекати, чим се осјете симптоми потребно се јавити породичном љекару да се одмах планирају налази и евентуално рентгенски снимак плућа, а не након седам дана када нажалост може бити касно”, упозорава Ристановић.

Он је апеловао да се грађани који имају симтоме обавезно јаве путем телефона породичном љекару и да закажу преглед.

У циљу растерећивања биохемијске службе, позвао je грађане да смање одласке у лабораторију за превентивне анализе док се епидемиолошка ситуација не поправи.

Извор: Радио Фоча